Οι εικόνες και τα βίντεο των μινκ που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες γίνονται ακόμη θλιβερότερες μόλις αναλογιστεί κανείς ότι αυτό που στην ουσία δείχνουν είναι η σκληρή πραγματικότητα της βιομηχανικής εντατικής εκτροφής ζώων. Χιλιάδες πανομοιότυπα (γενετικά) ζώα συνωστίζονται σε πολύ μικρούς χώρους και άθλιες συνθήκες, δημιουργώντας ιδανικό περιβάλλον για διάδοση ιών.

Η ανάπτυξη ζωονόσων ωστόσο δεν είναι σημερινό φαινόμενο, ούτε η μόλυνση στις μονάδες των μινκ αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση. Περίπου το 75% όλων των νέων αναδυόμενων αλλά και επανα-αναδυόμενων λοιμωδών νόσων προέρχονται από τα ζώα (United States Agency for International Development). Αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον SARS, την H5N1 νόσο των πουλερικών και τον Η1Ν1 ιό της γρίπης.

Cattle Farm in the Amazon. © Greenpeace / Daniel Beltrá
Η αιτία του προβλήματος παραμένει ίδια και χρειάζεται επειγόντως επίλυση: τερματισμός της εντατικής εκτροφής και στήριξη βιώσιμων μεθόδων που δεν απειλούν την υγεία μας. © Greenpeace / Daniel Beltrá

Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο πως είτε πρόκειται για τον Covid-19 σήμερα στις φάρμες γουνοφόρων είτε για τη γρίπη των πτηνών από πτηνοτροφικές μονάδες παλιότερα είτε για τις αυξημένες πιθανότητες μετάδοσης ιών στις μονάδες χοίρων στο μέλλον, η αιτία του προβλήματος παραμένει ίδια και χρειάζεται επειγόντως επίλυση: τερματισμός της εντατικής εκτροφής και στήριξη βιώσιμων μεθόδων που δεν απειλούν την υγεία μας.

Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες έχουν επισημάνει την άρρηκτη σύνδεση μεταξύ υγείας ανθρώπων, ζώων, οικοσυστημάτων και μεθόδων παραγωγής. Πρόσφατα, η ιολόγος Ilaria Capua, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Florida, δήλωσε ότι “Υγιής ζωή και υγιής πλανήτης θα υπάρξουν μόνο εάν αλλάξουμε δραστικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ζώων εκτροφής” και τόνισε την ανάγκη να υποστηριχθούν οι οικογενειακές φάρμες και όχι οι βιομηχανικές. Τώρα ήρθε η ώρα να τους ακούσουμε!

Το πρόσφατο περιστατικό με τη μόλυνση των μινκ και των εργαζομένων στις φάρμες της Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να αφυπνίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να προχωρήσει πέρα από τα αυτονόητα μέτρα που ανακοίνωσεστις 13/11 “για τις προσβεβλημένες εκμεταλλεύσεις, τις ζώνες ελέγχου γύρω από αυτήν και τις εκμεταλλεύσεις με υπόνοια κρούσματος”. Τώρα, η αγροτική πολιτική της χώρας πρέπει να στηρίξει κατά  προτεραιότητα την τοπική, βιώσιμη, διαφοροποιημένη και ανθεκτική γεωργία, όπως έχουμε ήδη ζητήσει από τον υπουργό. Τώρα έχουμε την ευκαιρία, ενόψει μάλιστα της αξιοποίησης των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, για την οποία στείλαμε πρόσφατα στον Πρωθυπουργό της χώρας προτάσεις για πράσινη και δίκαιη ανάκαμψη από την κρίση Covid-19. 

Η βιώσιμη γεωργία είναι η μόνη λύση επειδή:

  • παράγει τροφή χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την υγεία ανθρώπων, ζώων και οικοσυστημάτων,
  • ενσωματώνει την κτηνοτροφία θεωρώντας τα ζώα του αγροκτήματος ως ουσιαστικά, ζωτικά και αναπόσπαστα μέρη των συστημάτων παραγωγής,
  • προστατεύει τη βιοποικιλότητα, δηλαδή την ποικιλία που αποτελεί τη βασική δύναμη της φύσης για να εγγυηθεί ανθεκτικό, λειτουργικό και υγιές οικοσύστημα,
  • εξασφαλίζει αξιοπρεπές εισόδημα στους παραγωγούς,
  • δημιουργεί προσαρμοστικότητα των διατροφικών συστημάτων στις προκλήσεις (υγειονομικά σοκ, οικονομικές κρίσεις, κλιματική αλλαγή, κοκ)
  • εγγυάται επαρκή ασφαλή τροφή για όλες και όλους.

Δεν δεχόμαστε χρήματα από κυβερνήσεις, εταιρείες ή οργανισμούς.
Η δράση μας στηρίζεται αποκλειστικά σε δωρεές πολιτών.
Υποστήριξέ μας
Πάτα εδώ