Bike Protest against Ads for Cheap-Meat in Nuremberg. © Sonja Och / Greenpeace

“Αγάπα το κρέας”, “Γίνε μοσχαροφάγος”, “Απόλαυσέ το, είναι από την Ευρώπη”. Την ώρα που οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι η βιομηχανικής κλίμακας κτηνοτροφία είναι καταστροφική για τη βιοποικιλότητα, το κλίμα και την ίδια μας την υγεία, η ΕΕ προωθεί την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών χωρίς να ενδιαφέρεται για το αν τα προϊόντα αυτά παράχθηκαν με βιώσιμο τρόπο, που να εξασφαλίζει την υγεία ανθρώπων και περιβάλλοντος. 

Η ΕΕ ξόδεψε το 32%, δηλαδή €252 εκατομμύρια, από τον πενταετή προϋπολογισμό που διαθέτει για προώθηση αγροτικών προϊόντων σε διαφημίσεις για κρέας και γαλακτοκομικά! Ο προϋπολογισμός αυτός είναι συνολικά €776,7 εκατομμύρια, και σύμφωνα με νέα έρευνα της Greenpeace, το ποσό που δαπανήθηκε για την προώθηση φρούτων και λαχανικών είναι πολύ μικρότερο: μόλις €146,4 εκατομμύρια, δηλαδή το 19% του προϋπολογισμού!

Είναι γεγονός ότι η κατανάλωση κρέατος έχει μειωθεί στην ΕΕ και αυτή η τάση δεν φαίνεται να αλλάζει. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κλάδος της βιομηχανικής κτηνοτροφίας ψάχνει τρόπους για να αντιστρέψει την κατάσταση προς όφελός της. Ένας από αυτούς λοιπόν είναι η διαφήμιση, μία κλασική τεχνική που μας δημιουργεί συναισθήματα επιθυμίας και μας παρασύρει να αγοράσουμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε, ακόμα και να αποκτήσουμε συνήθειες (καταναλωτικές ή διατροφικές) που κάνουν κακό σε εμάς τους ίδιους και στον πλανήτη.

Έτσι είναι η επιχειρηματικότητα, θα σκεφτεί κανείς. Δεν χρειάζεται να αγοράσουμε όσα μας προωθούν. Σωστό κι αυτό. Όμως, ξέρεις ότι τις συγκεκριμένες διαφημίσεις της ΕΕ τις πληρώνεις εσύ; Για να γίνουν και να προβληθούν, χρησιμοποιήθηκαν δικά μας χρήματα φορολογούμενων, που πήγαν στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Και αντί να τα χρησιμοποιήσει για να προωθήσει ένα πιο υγιεινό και βιώσιμο διατροφικό μοντέλο, η ΕΕ δίνει τα περισσότερα για να στηρίξει τη βιομηχανία του κρέατος. 

Και τώρα τι; 

Εδώ και χρόνια ακούμε τους επιστήμονες να μας λένε ότι πρέπει να μειώσουμε το κρέας και τα γαλακτοκομικά για την υγεία τη δική μας και του πλανήτη μας. Πλέον είδαμε ότι η βιομηχανική παραγωγή των προϊόντων αυτών μας βάζει σε κίνδυνο νέων επιδημιών και πανδημιών, καταστρέφει το κλίμα και πληγώνει ανεπανόρθωτα τη βιοποικιλότητα, που είναι τόσο αναγκαία για να μείνουμε υγιείς εμείς και τα παιδιά μας.

Είναι η εποχή που συζητάμε για την επόμενη μέρα, για το πώς θα βγούμε πιο δυνατοί από την πανδημία και πώς θα προστατευτούμε από επόμενες. Γνωρίζουμε πια ότι το σημερινό αγροδιατροφικό μας σύστημα δεν είναι ανθεκτικό σε κρίσεις και πολλές φορές δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει επαρκή, ασφαλή τροφή, ούτε να στηρίξει τους μικρούς παραγωγούς που διαθέτουν μεγάλο σεβασμό για την υγεία, το περιβάλλον και την τροφή.

Heirloom Produce, Heritage Cuisine. © Jilson Tiu / Greenpeace
Για να έχουμε όλοι μας αρκετή και υγιεινή τροφή, και να μείνουμε υγιείς εμείς, οι επόμενες γενιές και ο πλανήτης μας, είναι αναγκαία η στήριξη των βιώσιμων παραγωγών, η παραγωγή τροφής για τους ανθρώπους και η βιώσιμη κατανάλωση, δηλαδή η μεσογειακή διατροφή.

Με το Πάσχα να πλησιάζει και την αναμενόμενη αύξηση της κατανάλωσης κρέατος τις μέρες αυτές, μήπως να το ξανασκεφτούμε; Μήπως οι κυβερνήσεις μας να φροντίσουν τα χρήματα να ξοδευτούν επιτέλους σωστά; Σε εποχές κρίσης, είναι παράλογο και άτοπο να ξοδεύονται δημόσια κονδύλια σε λάθος πράγματα. Είναι το ίδιο παράλογο με το να είναι σχεδόν ανύπαρκτος ο τομέας του αγροδιατροφικού συστήματος στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, που αυτές τις μέρες συζητείται στη Βουλή. Τώρα είναι η ευκαιρία να επενδυθούν τα χρήματα ώστε να στηρίξουν τους ανθρώπους και τον πλανήτη, και όχι αυτούς που αντί να παράγουν τροφή, παράγουν κέρδη. Είναι αναγκαία η στήριξη των βιώσιμων παραγωγών, η παραγωγή τροφής για τους ανθρώπους και η βιώσιμη κατανάλωση, δηλαδή η μεσογειακή διατροφή. Ώστε να έχουμε όλοι μας αρκετή και υγιεινή τροφή, και να μείνουμε υγιείς εμείς, οι επόμενες γενιές και ο πλανήτης μας, το μεγάλο μας σπίτι. 

Έλα κι εσύ μαζί μας για να διεκδικήσουμε παρέα το βιώσιμο αγροδιατροφικό μοντέλο που θέλουμε να ξεκινήσει – από αύριο κιόλας – στη χώρα! Κι όσο πιέζουμε τους πολιτικούς, αναλαμβάνουμε δράση κι εμείς. Μπήκε η άνοιξη, έρχονται γιορτές, ευκαιρία να επενδύσουμε λιγότερο στο κρέας και περισσότερο στη μεσογειακή διατροφή, με βάση τα ντόπια και εποχικά φρούτα και λαχανικά. Θυμήσου ποια να προτιμήσεις αυτή την εποχή εδώ.

Η Σμαράγδα Σκούλου εργάζεται στο τμήμα Επικοινωνίας του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

Πάτα εδώ