Με τις φράσεις “κλιματική κρίση”, “Σύνοδος κορυφής κατώτερη των προσδοκιών”, “Γκρέτα Τούνμπεργκ”, με εικόνες από τις ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές που έχουν περικυκλώσει τις πόλεις της Αυστραλίας και με την πλαστική σακούλα στην Τάφρο των Μαριανών, θα μπορούσαμε να περιγράψουμε το περιβαλλοντικό στίγμα της χρονιάς που μόλις έφυγε. Θα χάναμε όμως το νόημα αφού, στη συγκεκριμένη περίπτωση, όλο το νόημα κρύβεται στις λεπτομέρειες.

2019, η χρονιά που είδαμε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – τον μεγαλύτερο διακρατικό χρηματοπιστωτικό οργανισμό στον κόσμο – να ανακοινώνει τον τερματισμό της χρηματοδότησης ορυκτών καυσίμων, γεγονός που σηματοδοτεί την περιθωριοποίηση των άλλοτε κραταιών ορυκτών καυσίμων. Αυτό σημαίνει ότι τα ορυκτά καύσιμα δεν θα βρίσκουν εύκολα φθηνό χρήμα. 

Είδαμε τις επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια να έχουν ξεπεράσει για τα καλά τις αντίστοιχες σε ορυκτά καύσιμα, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το γεγονός ότι όλο και μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας στρέφεται στην καθαρή ενέργεια.

Είδαμε ιδιωτικά κεφάλαια δισεκατομμυρίων να αποσύρονται από επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα. Είδαμε σταδιακή απόσυρση ασφαλιστικών εταιρειών από ασφάλιση ορυκτών καυσίμων. Από Ιδρύματα και Funds μέχρι ασφαλιστικά ταμεία, όλο και περισσότεροι βλέπουν το μέλλον τους μακριά από τα ορυκτά καύσιμα.

Είδαμε ένα αρκετά φιλόδοξο (αν και ανεπαρκές) Green Deal που επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πλήρη απανθρακοποίηση της οικονομίας μέχρι το 2050 (κρατώντας επίσης τις ενστάσεις συγκεκριμένων χωρών της ανατολικής Ευρώπης, τις παραφωνίες περί πυρηνικής ενέργειας και, τελικά, το γεγονός ότι υπολείπεται σε φιλοδοξία των επιταγών της επιστήμης).

Είχαμε την ιστορική απόφαση για απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας, και μάλιστα ως το 2028, σε συνδυασμό με σχέδιο για πλήρη απανθρακοποίηση (ως το 2050).

Είχαμε εκατομμύρια “πιτσιρίκια” να βγαίνουν συστηματικά στους δρόμους και να ζητούν (άκουσον άκουσον!) από κυβερνήσεις και εταιρείες να αγνοήσουν τις πιέσεις των εταιρειών και να κάνουν ό,τι λέει η επιστήμη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, εδώ και τώρα. Και όλα αυτά να ξεκινούν από μια 15χρονη μαθήτρια στη Σουηδία. Γκρέτα σε ευχαριστούμε.

Fridays for Future Student Demonstration in Girona. © Sandra Lazaro / Greenpeace
Το 2020 δεν είναι μία συνηθισμένη χρονιά: είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Μαζί όμως πετύχαμε πολλά και προχωράμε για περισσότερα. © Sandra Lazaro / Greenpeace

Είχαμε χιλιάδες συμπολίτες μας στην Ελλάδα να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά σεμινάρια, είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά, για να αποκτήσουν τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να μπορούν να αναλάβουν οι ίδιοι αποτελεσματικά δράση για την προστασία του κλίματος. Ένα κλιματικό κίνημα γεννιέται και στην Ελλάδα!

Το 2020 θα είναι η πιο κρίσιμη χρονιά για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η χρονιά που ξεκινά με την Αυστραλία στις φλόγες, ελπίζουμε να κλείσει με μία ουσιαστική και φιλόδοξη συμφωνία που θα κρατήσει ζωντανή τη φλόγα της ελπίδας στον αγώνα δρόμου για την αντιμετώπιση των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, που θα αναστρέψει τη σημερινή αλγεινή εικόνα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, τυχόν αποτυχία των κυβερνήσεων να αποσυνδεθούν από τα ορυκτά καύσιμα, θα εξαφανίσει κάθε πιθανότητα έγκαιρης αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης (ήτοι περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5o C).

Σε αυτή την καινούργια χρονιά, ας μην ξεχάσουμε το πιο σημαντικό: ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ! Εσένα που μας εμπιστεύτηκες για πολλά ή λιγότερα χρόνια. Εσένα που μας έδωσες τη δυνατότητα να δουλεύουμε συστηματικά εδώ και 25 χρόνια, εποχές που κανείς δεν μιλούσε για κλιματική αλλαγή, απανθρακοποίηση, εξοικονόμηση και καθαρή ενέργεια, να ενημερώνουμε, να πιέζουμε, να μαθαίνουμε και να προωθούμε τις απαραίτητες λύσεις. Εσένα που συνέβαλες ώστε το αφήγημα της κλιματικής αλλαγής να βγει από το σκοτάδι και να κινητοποιήσει ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας. Εσένα που τόλμησες να αμφισβητήσεις το “εθνικό αφήγημα της πλούσιας σε πετρέλαια Ελλάδας”. Εσένα που με τα σχόλια, τις παραινέσεις, την κριτική και τις ερωτήσεις σου μας βελτιώνεις συνέχεια.

Ναι, το 2020 δεν θα είναι μία συνηθισμένη χρονιά, αφού αποδεικνύεται εξαιρετικά κρίσιμη για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Αν χάσουμε και αυτή την ευκαιρία, σύμφωνα με την επιστήμη, μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Μαζί πετύχαμε πολλά. Προχωράμε και για τα υπόλοιπα. Σηκώστε μανίκια και συνεχίζουμε. Είναι στο χέρι μας. Πριν από 20 χρόνια κάποιοι δήλωναν άγνοια, ενώ άλλοι δεν ήταν βέβαιοι. Τώρα οι δικαιολογίες τελείωσαν. Είμαστε οι επιλογές μας. 2020, ερχόμαστε.

Νίκος Χαραλαμπίδης


Δεν δεχόμαστε χρήματα από κυβερνήσεις, εταιρείες ή οργανισμούς.
Η δράση μας στηρίζεται αποκλειστικά σε δωρεές πολιτών. Υποστήριξέ μας
Πάτα εδώ