Η μεγαλύτερη δύναμη στον αγώνα μας για να περιορίσουμε την κλιματική κρίση είναι οι πολίτες που αναλαμβάνουν δράση. Αυτοί που βγαίνουν στους δρόμους και απαιτούν μέτρα, αυτοί που αγωνίζονται ενάντια στις εξορύξεις, αυτοί που πιέζουν τους δήμους τους να στραφούν στην ηλιακή ενέργεια. Τα κινήματα που ζητούν άμεσα μέτρα για την κλιματική κρίση συνεχώς μεγαλώνουν και δυναμώνουν.

Ο ρόλος και η απόφασή μας είναι να στηρίξουμε αυτά τα κινήματα με τον καλύτερο τρόπο που μπορούμε: μεταφέροντας την εμπειρία μας. Γι’ αυτό οργανώσαμε στην Ελλάδα την πρώτη Συνάντηση Δράσης για το Κλίμα. Σε αυτή, πολίτες κάθε ηλικίας από διαφορετικές περιοχές της χώρας είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν σε ένα δημιουργικό τριήμερο όπου αντάλλαξαν ιδέες, μοιράστηκαν εμπειρίες, παρακολούθησαν ομιλίες και εργαστήρια.

Όπως είπε ο Χρήστος, ο οποίος συμμετείχε γιατί πιστεύει στη συλλογικότητα και την κοινή δράση, η στιγμή είναι κρίσιμη: “το τελευταίο διάστημα επιστήμονες λένε – και δεν νομίζω ότι υπάρχει πολίτης που να μην το ακούει αυτό ή να μην έχει αρχίσει να ανησυχεί – ότι το κλίμα κινδυνεύει εάν αυξηθεί η θερμοκρασία του κλίματος πάνω από 1,5 βαθμό. Θα συμβούν πάρα πολλές περιβαλλοντικές καταστροφές, οι ακτές θα πλημμυρίσουν και άνθρωποι θα χάσουν την ζωή τους, θα χάσουν τις δουλειές τους, θα χάσουν τα εισοδήματά τους. Και αυτό δεν γίνεται σήμερα να μην αγγίζει τον πολίτη.”

Θα συμβούν πάρα πολλές περιβαλλοντικές καταστροφές, οι ακτές θα πλημμυρίσουν και άνθρωποι θα χάσουν την ζωή τους, θα χάσουν τις δουλειές τους, θα χάσουν τα εισοδήματά τους. Και αυτό δεν γίνεται σήμερα να μην αγγίζει τον πολίτη © Evgenia Chorou / Greenpeace

Στόχος της συνάντησης ήταν η ενδυνάμωση των ανθρώπων που αναλαμβάνουν δράση για το κλίμα στην Ελλάδα, η γνωριμία μεταξύ τους και η κοινή ανάληψη δράσεων για το κλίμα.

Ο Απόστολος ήρθε στη Συνάντηση για να μάθει πώς να δράσει γρήγορα και αποτελεσματικά για την προστασία του κλίματος. Μας λέει ότι “αυτό που με ευαισθητοποίησε το τελευταίο διάστημα, σε σχέση με τις δράσεις στις 20 και 27 Σεπτεμβρίου από τη μαθητική κοινότητα, ήταν το ότι η κλιματική κρίση συμβαίνει τώρα. Δεν είναι κάτι το οποίο θα συμβεί στο μέλλον, στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας, είναι κάτι που συμβαίνει τώρα και αν δεν δράσουμε τώρα δεν θα έχουμε μέλλον. Τόσο πολύ απλά.

Η κλιματική κρίση συμβαίνει τώρα. Δεν είναι κάτι το οποίο θα συμβεί στο μέλλον, στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας, είναι κάτι που συμβαίνει τώρα και αν δεν δράσουμε τώρα δεν θα έχουμε μέλλον. © Evgenia Chorou / Greenpeace

Η συνάντηση περιλάμβανε διαδραστικά σεμινάρια για την εξοικείωση των συμμετεχόντων με εργαλεία όπως η μη βίαιη άμεση δράση, η επικοινωνία, η χάραξη στρατηγικής, η οργάνωση δράσεων και η δημιουργική συνεργασία. Μαζί με τους συμμετέχοντες, εμείς, οι άνθρωποι της Greenpeace, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε πολλά και να νιώσουμε μέρος της μεγάλης κοινότητας που αγωνίζεται για το κλίμα. 

Χαρακτηριστικό του τριημέρου ήταν η αισιοδοξία και ο ενθουσιασμός ότι όλοι μπορούμε να περιορίσουμε την κλιματική κρίση αν αναλάβουμε την ευθύνη μας να γίνουμε ενεργοί πολίτες. Κάτι που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να απαιτήσουμε από εταιρείες και κυβερνήσεις να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία του κλίματος και να γίνει σεβαστό το δικαίωμά μας σε έναν βιώσιμο πλανήτη. Κι αν έχεις ιδέες για δράση, για το κλίμα ή άλλα περιβαλλοντικά ή κοινωνικά θέματα, έχουμε φτιάξει ένα εγχειρίδιο με απαραίτητα εργαλεία και βασικά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να κάνεις τη δική σου εκστρατεία πραγματικότητα!


Δεν δεχόμαστε χρήματα από κυβερνήσεις, εταιρείες ή οργανισμούς.
Η δράση μας στηρίζεται αποκλειστικά σε δωρεές πολιτών.
Υποστήριξέ μας