Στις αρχές Απριλίου, οι κορυφαίοι κλιματικοί επιστήμονες δημοσίευσαν την έκθεση-ορόσημο σχετικά με τις λύσεις για την κλιματική κρίση, την έστειλαν απευθείας στους παγκόσμιους ηγέτες και είπαν ουσιαστικά ότι για να πετύχουμε τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού και να περιορίσουμε την αύξηση της πλανητικής θερμοκρασίας στον 1,5°C, πρέπει να δράσουμε “ή τώρα ή ποτέ”.

Και η απάντηση; 

Θα λέγαμε ότι όχι, δεν ήταν αυτή που χρειαζόμαστε… Από τη δημοσίευση και μετά, διάφορες κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει ή εγκρίνει νέα έργα πετρελαίου και αερίου – ας μην ξεχνάμε και την ανακοίνωση του δικού μας Πρωθυπουργού για επίσπευση των εξορύξεων αερίου στη χώρα – παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες της IPCC λένε ότι έχουμε ήδη υπερβολικά πολλά τρέχοντα έργα και εγκαταστάσεις!

Εδώ μπορείς να βοηθήσεις εσύ και όλοι μας!

Υπάρχει ένα βασικό εύρημα της έκθεσης της IPCC που δεν έχει λάβει την απαραίτητη προσοχή: ότι οι λύσεις υπάρχουν ήδη, η μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, μπορούμε να το κάνουμε!

Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι κανείς δεν αγνοεί την επιστήμη, αλλά αντίθετα παίρνονται μέτρα με βάση την επιστήμη και τις προτάσεις της. Δες το βίντεο, μάθε όλες τις πληροφορίες και μοιράσου το! Οι λύσεις είναι εδώ, ώρα για δράση

Οι κλιματικοί επιστήμονες έχουν ανεχτεί αρκετά

Αρκετοί κλιματικοί επιστήμονες, με τον αριθμό να μεγαλώνει συνεχώς, έχουν ήδη ανεχτεί αρκετά. Γι’ αυτό και πλέον νιώθουν υποχρεωμένοι να βγουν από τα εργαστήριά τους και να απαιτήσουν μεγαλύτερη κλιματική δράση έξω, στους δρόμους

Μετά τη δημοσίευση της τελευταίας έκθεσης της IPCC, περίπου 1.000 επιστήμονες και ακαδημαϊκοί σε 25 χώρες συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες, καλώντας τις κυβερνήσεις να δράσουν με βάση τα επιστημονικά δεδομένα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μία ομάδα επιστημόνων κόλλησε κυριολεκτικά τις επιστημονικές μελέτες (αλλά και τα ίδια τους τα χέρια) στα παράθυρα του κυβερνητικού κτιρίου που βρίσκονται οι υπεύθυνοι για θέματα ενέργειας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της κυβέρνησης να δώσει άδειες για εξόρυξη σε νέα οικόπεδα πετρελαίου και αερίου στη Βόρεια Θάλασσα.

Είναι εύκολο να απογοητευτούμε

Έχουν περάσει 30 χρόνια από τότε που υπογράφηκε η Σύμβαση-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Ρίο ντε Τζανέιρο, κι ακόμα δεν έχουμε φτάσει τα υψηλότερα επίπεδα εκπομπών αερίων! Και μια και μιλάμε για τα επίπεδα αυτά, είναι σίγουρο ότι δεν μπορούμε, δεν υπάρχει περιθώριο να αφήσουμε τις εκπομπές αερίων να αυξηθούν για άλλα 3 χρόνια, αντίθετα με κάποιους ισχυρισμούς μερικών δημοσιευμάτων που προκάλεσαν σύγχυση σχετικά με την έκθεση της IPCC. Ως το 2025, πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων, και μάλιστα γρήγορα! Άρα, οι εκπομπές πρέπει να αρχίσουν να πέφτουν σε χαμηλότερα επίπεδα τώρα.

Οι λύσεις είναι εδώ – πιο γρήγορα από το αναμενόμενο!

Σύμφωνα με την IPCC, έχουμε ήδη όλα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε ώστε να μειώσουμε στο μισό τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων μέσα σε μόλις 8 χρόνια! Αυτό είναι προϋπόθεση για να πετύχουμε τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Μάλιστα, περισσότερα από τα μισά από αυτά τα μέτρα θα εφαρμόζονταν με πολύ χαμηλό κόστος ή ακόμα και με αρνητικό κόστος!

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια, που έχουν αναπτυχθεί ενώ ταυτόχρονα έχουν γίνει πιο φτηνές πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, και μάλιστα έχουν χαμηλότερο κόστος από τον λιγνίτη και το αέριο στις περισσότερες αγορές. Αυτές οι μορφές ενέργειας έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το παιχνίδι για τα καλά, αρκεί οι κυβερνήσεις να το επιτρέψουν και να βγάλουν τα ορυκτά καύσιμα εκτός παιχνιδιού!

Απαγόρευση διαφημίσεων των ορυκτών καυσίμων

Το πράσινο “ξέπλυμα” καθυστερεί την κλιματική δράση που τόσο χρειαζόμαστε. Πρέπει να απαγορέψουμε αυτή την προπαγάνδα.

Πάτα εδώ