Το κύμα ξεκίνησε από το 2018 και φαίνεται να εξελίσσεται σε τσουνάμι.

Με κυβερνήσεις και κόμματα να αγωνίζονται για τη δική τους επιβίωση σε ένα ρευστό κοινωνικό περιβάλλον (το οποίο οι ίδιοι διαμόρφωσαν), το επίσημο πολιτικό κεφάλαιο ασχολείται αποκλειστικά με τα τετριμμένα και την αναπαραγωγή του. Έτσι, μεγάλα θέματα όπως το μέλλον του πλανήτη, η καταπολέμηση των ανισοτήτων, η κλιματική αλλαγή και η κλιματική δικαιοσύνη μένουν στα αζήτητα. Αλλά όχι ξεχασμένα! Το αντίθετο μάλιστα.

Demonstration and Student Strike for More Climate Protection in Berlin. © Mike Schmidt

Η Greta αποδείχθηκε πηγή έμπνευσης για χιλιάδες παιδιά που ξεκίνησαν να βγαίνουν στους δρόμους στο Βέλγιο και να διεκδικούν το μέλλον τους.

Η 15χρονη Σουηδέζα Greta Thunberg ήταν αφοπλιστικά σαφής (στο COP24 στο Κατοβίτσε της Πολωνίας) όπως εξάλλου και κάμποσοι άλλοι εκπρόσωποι της γενιάς της:  “Μας κλέβετε το μέλλον. Όχι μόνο δεν κάνετε αυτό που πρέπει, αλλά δεν είσαστε καν ώριμοι να πείτε τι συμβαίνει. Όσο κοιτάτε να κάνετε το πολιτικά εφικτό και όχι αυτό που πρέπει, δεν υπάρχει καμιά ελπίδα. Αν είναι τόσο δύσκολο για το σύστημα μας να δώσει λύσεις, τότε πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα. Ποτέ δεν είσαι τόσο μικρός ώστε να μη μπορείς να κάνεις τη διαφορά. Μας αγνοήσατε στο παρελθόν και θα μας αγνοήστε και πάλι. Εξαντλήθηκαν οι δικαιολογίες σας και εξαντλήθηκε και ο χρόνος που μένει”.

Στο ίδιο πνεύμα, γιαγιάδες σέρνουν την κυβέρνηση της Ελβετίας στα δικαστήρια και απαιτούν να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στην Γαλλία, πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες συνυπογράφουν και στηρίζουν μήνυση εναντίον της Γαλλικής κυβέρνησης που ξεκίνησε από μη κυβερνητικές οργανώσεις και ζητά τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η Greta αποδείχθηκε πηγή έμπνευσης για χιλιάδες παιδιά που ξεκίνησαν να βγαίνουν στους δρόμους στο Βέλγιο και να διεκδικούν το μέλλον τους, να διεκδικούν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Και όλα αυτά ενώ η ΕΕ συνεχίζει τη διγλωσσία της, απο τη μία να θέτει στόχους απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και από την άλλη να προωθεί παράταση ζωής στον λιγνίτη στην Ελλάδα.

Οι φωνές αντίδρασης και αντίστασης αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται και στην Ελλάδα, κόντρα στο εθνικό αφήγημα των πετρελαίων που θα σώσουν την οικονομία, θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα γεμίσουν τα ασφαλιστικά ταμεία…. Στο Ζαγόρι, στην Αρτα, στα Τζουμέρκα τα αντίστοιχα Δημοτικά Συμβούλια απέρριψαν τα (εγκεκριμένα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος!) σχέδια των εταιρειών πετρελαίου για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή τους. Πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι έχουν αρχίσει να ανθίζουν κινήματα σε όλη την Ελλάδα, πολίτες που συνεργάζονται γιατί αυτά που τους ενώνουν είναι πιο ισχυρά από αυτά που τους χωρίζουν. Και φαίνεται ότι μπαίνουμε στην άνοιξη…

Κόμματα και κεντρική πολιτική σκηνή παραμένουν επικεντρωμένοι στο γαϊτανάκι τους, ενώ ένα αυξανόμενο τμήμα της κοινωνίας αρχίζει να ασχολείται με αυτά που θεωρεί σημαντικά. Απλοί πολίτες, επιστήμονες… σιγά σιγά προστίθενται και δήμοι! Η ενεργειακή φτώχεια,  αντί για επιδόματα και ελεημοσύνη, αρχίζει πλέον να αντιμετωπίζεται με τρόπο που προωθεί την καθαρή ενέργεια από τον ήλιο αλλά και την αξιοπρέπεια των νοικοκυριών που βρίσκονται σε ανάγκη. Δήμοι αρχίζουν σιγά σιγά την κούρσα για την πιο πράσινη ενεργειακή κοινωνική πολιτική. Δήμοι και δημότες επιλέγουν να αναλάβουν δράση για την κλιματική αλλαγή, την παραγωγή καθαρής ενέργειας, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας όλα σε ένα. Με πρωτοπόρους τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Λαρισαίων. Με πολίτες να πιέζουν τους δημάρχους (απερχόμενους και νέους) ώστε να επενδύσουν στην ηλιακή κοινωνική πολιτική, καθιστώντας τη χώρα μας πρωτοπόρο στον κόσμο στο συγκεκριμένο τομέα. Με όχημα την ηλεκτρονική πλατφόρμαΉλιε μου, ήλιε σουήδη έχουμε τα πρώτα θετικά μηνύματα!

Όλα αυτά τα “μικρά” ίσως δεν τα καταφέρουν, ένα ένα ξεχωριστά, να φτάσουν να γίνουν τα “πρωτοσέλιδα” μεγάλου μέρους της κοινωνίας και είναι πιθανό να παραμείνουν ρομαντικές και αισιόδοξες μεμονωμένες νότες που δεν καταφέρνουν να αλλάξουν τη “μεγάλη εικόνα”.

Σκοπός μας δεν είναι άλλος από το να τις συνδέσουμε, ώστε να γίνουν συμφωνία, να δημιουργήσουμε την απαραίτητη δυναμική που θα αμφισβητήσει τη σημερινή κατάσταση και θα έρθει με όραμα και πρόταση για ένα αύριο πιο δίκαιο, πράσινο και ειρηνικό. Αυτό.

Απέναντι σε όλα τα άλλα, αυτά που απλώς αναπαράγουν τη σημερινή κατάσταση και παρατείνουν το αδιέξοδο, φτιάχνουμε τα δικά μας πρωτοσέλιδα, αναλαμβάνοντας δράση για να γίνει το όραμα πραγματικότητα. Αυτή είναι η μόνη μας επιλογή!