Επί σειρά ετών, επιχειρηματολογούμε για τις ποιοτικές διαφορές μεταξύ συντηρητικών και σοσιαλιστικών πολιτικών. Προσφάτως δε, οι κουβέντες αφορούν στις διαφορές μεταξύ αριστερών και λοιπών πολιτικών και σε θέματα περιβάλλοντος. Πέραν από όποιες μεγαλοστομίες, καλό είναι να επαληθεύουμε όμως και να βλέπουμε καθαρά την πραγματικότητα (και όχι τις πραγματικές επιθυμίες μας).

Ε, πιστέψτε με, κάποια πράγματα δεν άλλαξαν στο παραμικρό ούτε με «πρώτη/δεύτερη φορά αριστερά». Και αυτή τη φορά, όπως προκύπτει από εορταστική Υπουργική Απόφαση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπάκουσε και αυτός, όπως και οι προκάτοχοί του, στις συμβουλές των αρμόδιων υπηρεσιών της διοίκησης. Των υπηρεσιών που συνεχίζουν να λειτουργούν ανεξαρτήτως πολιτικών αλλαγών και οι οποίες -ενίοτε- φαίνεται να έχουν τη δική τους πολιτική ατζέντα.

Η απόφαση αυτή δίνει τη δυνατότητα στα 185 αλιευτικά σκάφη (βιτζότρατες) να ξαναβγούν -και φέτος- για να ψαρέψουν για ερευνητικούς σκοπούς, αν και τα ψάρια θα καταλήγουν στην αγορά (κάτι σαν την Ιαπωνική ερευνητική φαλαινοθηρία που όλοι κράζουμε). Αυτοί λοιπόν οι ψαράδες και οι εκλεκτοί τους (πολιτευτές, βουλευτές κοκ) καταφέρνουν να συνεχίζεται η καταστροφή της θαλάσσιας ζωής, να μειώνεται το εισόδημα των υπόλοιπων περίπου 25.000 ψαράδων και να εκθέτουν την Ελλάδα στην απειλή προστίμων.

Θα μου πείτε και ποιο το πρόβλημα; Η θάλασσα έχει «ψωμί» για όλους. Η θάλασσα όμως εκτός από πηγή ζωής, ανάσα της γης είναι και χιλιο-ταλαιπωρημένη από ρύπανση, μόλυνση, κλιματικές αλλαγές, υπεραλίευση, καταστροφικά αλιευτικά εργαλεία κοκ. Οι βιτζότρατες (η μηχανική εξέλιξη της πεζότρατας) παρ’ όλη την «γραφική και αθώα» εμφάνισή τους, στην πραγματικότητα λυμαίνονται τα λιβάδια της Ποσειδωνίας τα οποία, λόγω της εξαιρετικά μεγάλης σημασίας τους για τη θαλάσσια ζωή, προστατεύονται από τη νομοθεσία. Βλέπετε, ψαρεύοντας σε λιβάδια Ποσειδωνίας, η βιτζότρατα ουσιαστικά ψαρεύει γόνο (σε σημαντικό βαθμό). Άρα, οι πληθυσμοί των ψαριών δεν ανανεώνονται και -σε συνδυασμό με τα τόσα άλλα δεινά της θάλασσας- οι θάλασσες, αλλά και οι ψαράδες γίνονται φτωχότεροι.

Σημειώστε ότι η κατάργηση αυτού του εργαλείου δεν συνεπάγεται τον τερματισμό της δραστηριότητας αυτών των συγκεκριμένων ψαράδων, οι οποίοι μπορούν να συνεχίσουν να ψαρεύουν με δίχτυα, παραγάδια όπως όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους.

Εδώ και κάμποσα χρόνια η ΕΕ έχει ζητήσει τον περιορισμό αυτού του εργαλείου και έχει δώσει χρήματα για αυτόν το σκοπό. Διαχρονικά ωστόσο, με όλες τις κυβερνήσεις (σοσιαλιστικές, κεντροδεξιές, συνεργασίας) η Ελλάδα διεκδικεί εξαίρεση και καθυστερεί το προφανές (που χρειάζεται να εφαρμόσουμε για το δικό μας συμφέρον) «παραδοσιακά» με προ-Χριστουγεννιάτικες νομοθετήσεις. «Παραδοσιακά» επίσης, η χώρα μας επιμένει ότι η βιτζότρατα είναι ένα παραδοσιακό αλιευτικό εργαλείο (ε, δεν είναι δα και ο δυναμίτης!).

Κύριε Αποστόλου, νιώθετε περήφανος (όπως και οι προκάτοχοί σας που προέρχονταν από το χώρο του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ) που «δώσατε μία παράταση ζωής» σε άλλη μία συμπαθή τάξη; Είστε πεισμένος ότι οι κακοί Ευρωπαίοι επιβουλεύονται τις δικές μας θάλασσες ενώ οι ίδιοι καταστρέφουν τις δικές τους; Ή απλώς είπατε «δε βαριέσαι, μικρό το κακό, αυτό κάνανε και οι άλλοι τόσα χρόνια»; Αναζητώ μία θετική ανάγνωση στην απόφασή σας. Μάταια.

Άλλοι ψαράδες (θιγόμενοι από την απόφαση του υπουργού) έχουν προσφύγει στο ΣτΕ. Μην βιαστείτε κύριε υπουργέ, να τους χαρακτηρίσετε πολιτικά. Απλώς, η απόφασή σας μπάζει από παντού. Αποτελεί μία ακόμη αντιγραφή των λανθασμένων αποφάσεων της διοίκησης του υπουργείου ευθύνης σας.

ΥΓ. Τροφή για σκέψη: μέχρι σήμερα στοχοποιούσαμε υπουργούς και λοιπά πολιτικά πρόσωπα για τις όποιες πολιτικές, νομοθετικές ή άλλες αστοχίες της εξουσίας. Αλήθεια, τι γίνεται με τις όποιες επανειλημμένες καταστροφικές επιλογές της διοίκησης; Οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται, ενώ οι διοικήσεις μένουν.

Πάτα εδώ