A nagyüzemi hús előállítása az erdőirtások egyik legfőbb okozója a világon. Az állati eredetű termékek nagy részét ugyanis ma olyan fenntarthatatlan rendszerben állítják elő, amit a természet védelme és a saját túlélésünk érdekében nem folytathatunk tovább. A megoldás a húsfogyasztás drasztikus csökkentése lenne. Sokan vannak, akik már változtattak étkezési szokásaikon, de gyakran felmerül a kérdés, hogy ha fogyasztunk húst, akkor mennyi az, ami még belefér a saját egészségünk és a természet védelme szempontjából?

© Mitja Kobal / Greenpeace

Az emberek általában túlságosan sok húst és tejterméket esznek; persze vannak, akik kevesebbet, és vannak akik sokkal többet fogyasztanak másoknál, de összességében nézve jóval nagyobb az állati eredetű termékek iránti igény, mint amennyit a bolygónk elbírna.

Az Amazonas-vidéken és a dél-amerikai erdőkben évről évre újabb területeket égetnek porrá, hogy megtisztítsák a földet, ahol aztán takarmánynövényeket termesztenek és állatokat legeltetnek. Az erdőirtások idén ismét rekordot döntöttek.

Egyre több természetes élőhelyet áldozunk be az állattenyésztés érdekében: ma már ott tartunk, hogy a Föld szárazföldi területeinek 26%-át szarvasmarhák legeltetésére, vagy takarmánytermesztésre használják.

© Christian Braga / Greenpeace

A húsipar egy hatalmas iparággá nőtte ki magát. A húsáért nevelt állatok tömege ma már nagyobb, mint a Földön élő összes emberé, és tízszerese a vadon élő állatok súlyának. Számuk megháromszorozódott az elmúlt évtizedekben, miközben a vadon élő állatok állománya egészen elképesztő mértékben, 60%-kal csökkent. Az Európai Bizottság egy nyilvános konzultációt indított, melyben az emberek véleményét kéri az erdőirtások megállításához. Ezzel lehetőség nyílt egy olyan jogszabály megalkotására, ami korlátozza az európai piacon azokat a fenntarthatatlan rendszerben előállított termékeket, melyekhez természetrombolás köthető. A konzultációt rajtunk keresztül itt lehet kitölteni.

Világos, hogy hosszú távon nem fogunk tudni ilyen mennyiségű húst termelni, mint most. De akkor mennyi az, amit le tudunk faragni a húsfogyasztásunkból? Hogyan befolyásolná ez az étrendünket?

Heti egy hamburger még jöhet?

Az, hogy mit eszünk, személyes ügy. Mindenkinek megvan a maga indoka arra, hogy milyen ételeket fogyaszt: függ az egészségünktől, a kultúránktól, a személyes értékeinktől, stb. Azonban, ha el akarjuk kerülni a környezeti katasztrófát, akkor mégiscsak van egy határa a hús- és tejtermék-fogyasztásnak, amit társadalmi szinten nem szabadna átlépnünk.

A The Lancet című elismert orvosi folyóirat szerint 2050-re el kellene érni, hogy minden ember hetente legfeljebb 300 g húst fogyasszon. Ez három csirkemellnek, vagy egy jókora darab steaknek felel meg. Mindemellett globális szinten 50%-kal több gyümölcsöt, zöldséget, diót és hüvelyest kellene beépítenünk az étrendünkbe.

© Mitja Kobal / Greenpeace

Jelen pillanatban azonban nagyon messze vagyunk ettől a céltól. Az állatifehérje-fogyasztás gyorsan nő, és ha ezzel az ütemmel számolunk, akkor 2050-re 76%-kal lesz nagyobb a hús iránti igény a Földön, mint most. Annyi terület azonban nincs a bolygónkon, hogy ekkora igényt erdőirtások és a klímaválság súlyosbítása nélkül fedezni tudnánk.

Európában kétszer annyi húst eszünk, mint az átlag, és 75%-kal többet, mint ami saját egészségünk szempontjából ideális lenne. Ezért nekünk még gyorsabban kell változtatnunk fogyasztási szokásainkon. Ahhoz, hogy 2050-ig a húsfogyasztást globálisan felére csökkentsük, Európának a következő 10 évben 70%-ot kellene lefaragnia.

A jelenlegi étkezési rendszerünkben ez elég nehézkesnek tűnhet. Az élelmezési rendszereink ugyanis nem támogatják a változást, például a menzák és a hivatalos étrendi útmutatók nem segítenek. A 70% azért is tűnhet félelmetesnek, mert sokan vannak, akik egyáltalán nem szoktak hús nélkül főzni. Szerencsére azonban a flexitáriánus (azok akik nagyon kevés, de jó minőségű, lehetőleg szabadon tartott állatok húsát fogyasztják, és mellette sok zöldséget, gyümölcsöt, növényi eredetű élelmiszert), a vegetáriánus és a vegán közösségek mindenütt nőnek, és egyre több olyan izgalmas vagy éppen nagyon egyszerűen elkészíthető receptet tesznek közzé, amellyel érdemes kísérletezni.

© Mitja Kobal / Greenpeace

Ezen az oldalunkon összegyűjtöttünk néhány húsmentes receptet, de letöltheted zöldségatlaszunkat is, hogy többet megtudj a növényi fehérjeforrásokról.

Itt pedig összeszedtünk néhány angol nyelvű oldalt, ahonnan inspirálódhatsz:

Gyors vega receptek a BBC-től
30 gyors húsmentes vacsora
42 vacsoraötlet, ha próbálod csökkenteni a húsfogyasztásod
10 tipp, ami segít hogy több növényi alapú ételt fogyassz

És íme, kollégánk, Hevesi Flóra szuperszínes receptje:

© Hevesi Flóra / Greenpeace

Sütőtökös, rizstejszínes tésztaszósz

Flóra egy tepsibe dobált feldarabolt sütőtököt, padlizsánt, lilahagymát, és egy kevés édeskrumplit. Hozzáadott a zöldségekhez egy kis fokhagymát, kevés olívaolajat, megszórta rozmaringgal, sózta, borsozta és a sütőbe tette. Amikor jól összesültek a zöldségek, a fűszeres keveréket egy lábasba tette, és rizstejszínnel, icipici fehérborral, friss bazsalikommal és fokhagymával tésztaszószt készített belőlük. Ahogy a sütőtök összefő a rizstejszínnel, egy mesésen finom, krémes alap lesz belőle. Spagettitésztával tálalta.