Fáklyák fényében úszott március 9-én este a budapesti Hősök tere. A békéért tartott demonstrációnkon több ezer emberrel együtt tiltakoztunk Ukrajna lerohanása ellen. Az eseményen ügyvezető igazgatónk, Mező János Bálint is beszédet mondott, melyben leszögezte: ez a háború energiaháború, amelyet az olaj-, gáz- és szénbevételeiből finanszíroz az orosz állam. A béke előfeltétele, hogy mielőbb kilépjünk az energiafüggésből, ehhez pedig megújulókra kell váltanunk. 

Az alábbiakban Mező János Bálint beszédének írott változatát közöljük. 

Fotó: Greenpeace

„Sziasztok!

Nagyon köszönöm, hogy eljöttetek!

Ebben a háborúban, éppen most is amikor beszélek, emberek halnak meg. Ártatlan emberek, nők, férfiak, gyerekek, akiknek lebombázták otthonaikat, akik belehalnak a sérüléseikbe. Mélyen megrázó és teljesen érthetetlen a halál és szenvedés, amit ez a háború hoz. Együttérzünk az ukrán néppel és követeljük az orosz elnöktől a háború azonnali leállítását!

Békét Ukrajnának és békét a világnak most. Olyan békére van szükség, ami tiszteletben tartja az összes ország önállóságát, területi egységét, az egyén szabadságát és méltóságát. Olyan békére van szükség, ami igazságos és tartós.

Most a legfontosabb, hogy segítsünk. Fantasztikus látni, hogy mennyien akarnak segíteni. Segítsünk étellel, szállással, fordítással, pénzzel, jelenléttel, segítsünk együttérzéssel és kitartással, mert lehet, hogy hosszú lesz. És segítsünk okosan, figyeljétek a menekülteket segítő szervezetek oldalait és támogassátok őket azzal, amit éppen kérnek. 

Adjunk lehetőséget, hogy az érkezők itt békében, biztonságban élhessenek és dolgozhassanak, mert ez az emberi méltóság alapja. És segíts mindenkin, aki érkezik: szegény vagy gazdag, kárpátaljai magyar, ukrán, roma, vagy éppen ukrajnában tanuló külföldi diák. Mindegy ki ő, embertásunk, aki menekül a háború elől.

Fotó: Greenpeace

De ezen túl meg kell értenünk a probléma gyökerét, azért, hogy ne történjen meg ez újra és újra. Ez a háború energiaháború. Olajból, gázból és szénből finanszírozzák és működtetik. Mi egy olyan jövőért küzdünk, amelyet nem a véres konfliktusok, hanem az együttműködés ural. Ahol nem folynak háborúk az erőforrásokért és az energiáért, hanem közösen, békésen oldjuk meg az előttünk álló legnagyobb problémákat. Ehhez pedig megújulókra kell váltanunk, mert ez a béke előfeltétele. 20 éve még kinevettek ezért a mondatért, ma már remélem, hogy nem.

Szólnom kell arról is, hogy felfoghatatlan felelőtlenség, hogy működő atomerőműveket támad az orosz hadsereg. Egy atomkatasztrófa senkit nem kímél és évezredekre lakhatatlanná tesz egész régiókat. Jártam atomkatasztrófa sújtotta helyen, higyjétek el, szenvedés és reménytelenség uralja. Követeljük a harcok azonnali beszüntetését, a nemzetközi egyezmények azonnali betartását. Ne akarjunk újabb Csernobilt. 

Talán ez a háború nem jött volna létre nukleáris fegyverek nélkül. Mi a nukleáris fegyverkezés ellen jöttünk létre 51 éve. Követeljük együtt a teljes nukleáris leszerelésért, hogy ne legyenek ilyen háborúk többé, hogy ne kelljen a nukleáris háború árnyékában élnünk!

Legyünk kitartóak, mert a segítségnyújtás és a béke megteremtése is hosszú lesz. De tegyünk meg mindent, hogy létrejöjjön, mert ezért érdemes dolgozni. Most ezért érdemes dolgozni igazán. Köszönöm, hogy eljöttetek!”

Elhangzott a budapesti Hősök terén 2022. március 9-én. 

Fotó: Járdány Bence / Greenpeace