Budapest, 2024. április 19. – Április 23. és 29. között lesz az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) következő ülése Ottawában. Az ülésen a világ országait sújtó műanyagszennyezés elleni kötelező érvényű globális egyezményről tárgyalnak a döntéshozók. A Greenpeace Magyarország levélben fordult az Energiaügyi Minisztériumhoz annak érdekében, hogy hazánk támogassa a zöldszervezet három legfőbb követelését a műanyagszennyezés felszámolásáért. Hazánkat folyóinkon keresztül rendszeresen éri a határon túlról érkező műanyagszennyezés, ezért Magyarországnak elemi érdeke, hogy létrejöjjön egy szigorú és ambiciózus nemzetközi egyezmény ennek megfékezésére.

© Járdány Bence / Greenpeace

A Greenpeace Magyarország levélben fordult Dr. Raisz Anikóhoz, az Energiaügyi Minisztérium illetékes környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkárához annak érdekében, hogy hazánk támogassa a zöldszervezet három legfőbb követelését a műanyagszennyezés felszámolásáért az ENSZ Környezetvédelmi Programjának soron következő ülésén.

A Greenpeace álláspontja szerint az elsődleges cél a műanyaggyártás korlátozása. A tagállamok által közösen elfogadott dokumentumban korábban kimondták, hogy „fenntartható termelés” szükséges, ami vezető tudósok [1] szerint a globális műanyaggyártás mértékének jelentős csökkentését jelenti. Ha a gyártás a jelenlegi mértékben folytatódik vagy az előrejelzések szerint még növekszik is, akkor soha nem leszünk képesek kezelni az ezáltal keletkező műanyagszennyezést [2]. A Greenpeace javaslata szerint a műanyaggyártást legalább 75%-kal csökkenteni kell 2040-ig.

A környezetvédő szervezet fontosnak tartja, hogy az egyezményben konkrét célokat határozzanak meg a műanyaggyártás csökkentésére, valamint az újrafelhasználásra. A Greenpeace határozottan támogatja az egyes termékek és műanyagtípusok betiltását és fokozatos kivonását, azaz az olyan rendelkezéseket, mint a műanyag zacskók korlátozására hozott hazai jogszabály és a SUP-irányelvben lévő tilalmak (szívószál, műanyag evőeszközök, stb). Egyre több bizonyíték van arra, hogy az újratöltés, újrahasználat az egyik legfontosabb eszköz az illegális hulladéklerakás, szemetelés elleni harcban.

Mindemellett az egyezmény részeként elfogadott eszközöknek, pénzügyi támogatásoknak összhangban kell lenniük a hulladékhierarchiával, amely szerint legfontosabb a hulladékmegelőzés, majd az újrahasználat. Ez azt is jelenti, hogy a gyártás csökkentését, az újrafelhasználást és az újratöltési rendszerek széles körű kiépítését támogassák, a drága újrahasznosítási infrastruktúra vagy más, a hulladékhierarchiában még alacsonyabb helyen álló intézkedések (például a hulladékégetés) finanszírozásával szemben. 

Hivatkozások:

[1]  https://easac.eu/publications/details/update-on-the-easac-plastics-report-towards-a-plastics-treaty

[2] https://www.systemiq.earth/towards-ending-plastic-pollution-by-2040/