Baranya Megyei Kormányhivatal
7623 Pécs, József A. u. 10.

Tárgy: Tájékoztatás kérése a hidasi és garéi vegyianyag-szennyezéssel kapcsolatos várható intézkedésekről

Tisztelt Dr. Horváth Zoltán Kormánymegbízott Úr!
Tisztelt Baranya Megyei Kormányhivatal!

Köszönettel megkaptuk a volt Budapesti Vegyiművek (BVM) Hidasi gyártelepének és garéi lerakójának szennyezettségével kapcsolatos adatokat.

Sajnálattal olvastam, hogy a szennyezés mind a mai napig nagyon jelentős, számos komponens esetében nagyságrendekkel haladja meg nemcsak a B határértéket, hanem a D kármentesítési értékeket is.

A dokumentumok alapján 1994-ben a Dél-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség kötelezte a BVM-et a garéi veszélyes hulladékkal szennyezett talaj- és talajvíz ártalmatlanítására. A Felügyelőség emellett 2002 márciusában műszaki beavatkozást rendelt el a hidasi külterületen a szennyezett talajvíz ártalmatlanítására, amelynek határideje 2010. december 31. volt. 2004 januárjában a Felügyelőség a hidasi gyáregységben keletkezett szennyezett talaj ártalmatlanításának folytatásáról is rendelkezett, amelynek 2007. október 31. volt a határideje.

Ez alapján szeretném megkérdezni, hogy jelenleg, 2019-ben

  1. Kinek és milyen határidővel feladata a hidasi és garéi érintett területek kármentesítése?
  2. Mi tesz a Baranya Megyei Kormányhivatal annak érdekében, hogy a kármentes mihamarabb megkezdődjön?
  3. Ismert-e, hogy a talajvízszennyezés milyen irányban terjedt tovább? Vannak-e mérési eredmények vagy számítások arra vonatkozóan, hogy a szennyezés bejuthat-e élővizekbe, vagy a környéken lakók kútjaiba?

Ezen levelünket az átláthatóság érdekében a greenpeace.hu oldalon is közzétesszük. Segítő együttműködését előre is köszönöm.

Kelt: 2019. január 8.

Üdvözlettel:

Simon Gergely
vegyianyag-szakértő
Greenpeace Magyarország Egyesület