Ma zárult le az ENSZ környezetvédelmi találkozója Nairobiban, ahol 173 ország képviselői vettek részt, akik abban állapodtak meg, hogy közös erőfeszítéseket tesznek a bolygónkat elárasztó műanyagszennyezés megállítására. 

A Greenpeace hatalmas előrelépésnek tartja, hogy az ENSZ környezetvédelmi találkozója kimondta, hogy globális tárgyalások kezdődnek egy kötelező érvényű – azaz nem csak ajánlásokat tartalmazó – műanyagegyezményről. Az országok közötti megállapodás olyan nagyságrendű lehet majd, mint a klíma védelméről szóló párizsi egyezmény. Ha megszületik ez a megállapodás, akkor annak  értelmében,  a műanyagok teljes életciklusán keresztül  vissza kell fogni a szennyezést, kezdve az alapanyagként használt olaj- és gáz kitermeléstől a műanyag legyártásán, majd felhasználásán át a hulladékkezelésig. A konkrét részletek kidolgozása ebben az évben folytatódik. 

A tárgyalásokon a Greenpeace is részt vett. A zöld szervezet üdvözli, hogy a világ környezetvédelmi döntéshozói végre elfogadták, hogy azonnali lépések szükségesek a műanyagkrízis megállítása érdekében.

„A ma megszületett döntés világos üzenet a nagy olajcégeknek és más nagyvállalatoknak, hogy csökkenteni kell a műanyaglábnyomukat. Az egyetlen jó megoldás az egyszer használatos műanyagok kivezetése, ezzel párhuzamosan pedig az újrahasználatra és az újratöltésre való mielőbbi áttérés. Fontos, hogy a megállapodás konkrét tilalmakat és szigorú előírásokat tartalmazzon,  például kötelezze a cégeket is arra, hogy jelentősen visszaszorítsák az olyan eldobható műanyagok gyártását és használatát, mint például a PET-palackok és műanyag zacskók” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője.

A Greenpeace és más civil szervezetek az egyezmény végleges aláírásáig közösen dolgoznak azon, hogy az valóban egy műanyagszennyezéstől mentes világhoz vezessen.