Budapest, 2024. 05. 17. – Zöld nyilatkozat aláírására kéri az Európa Parlamenti választás hazai jelöltjeit a Greenpeace Magyarország. A szervezet szerint szavak helyett tettekre van szükség a hazai klímapolitikában és az Európai Parlamentben is. Sorra dőlnek meg a hőmérsékleti rekordok és az extrém időjárási jelenségek egyre intenzívebbek. Ezért a Greenpeace nem szeretné tovább hallgatni a gyenge érveket a természetet és a környezetet védő intézkedések halogatására. Hiszen végre cselekednünk kell, ha túl akarjuk élni ezt az évszázadot. 

Az Európai Parlamentben az egész világot érintő, létfontosságú döntések születnek. Magyarország pedig az idei évben a korábbiakhoz képest kiemelt figyelemre is számíthat egy másik magas szintű uniós testület, az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként. 

A Greenpeace ezért arra kéri a pártok jelöltjeit, hogy éljenek a lehetőséggel és vállalják: megválasztásuk esetén az alapvető környezet- és természetvédelmi szempontok alapján fognak szavazni az Európai Parlamentben. 

A zöldszervezet eljuttatta az EP-választáson induló jelentősebb pártokhoz 10 pontból álló követeléseit. Június első hetében, a választás előtt pedig nyilvánosságra hozza, hogy a pártok milyen vállalásokat tettek az Európai Parlament következő ciklusára. A Greenpeace a ciklus végén zöld szempontból értékelni fogja a most bejutó pártok és képviselők munkáját.

A Greenpeace 10 pontja az alábbiakat tartalmazza:

 • Legyen szigorú uniós szabályozás az akkumulátorüzemekre! 
 1. Határozzanak meg kötelezően alkalmazandó elérhető legjobb technológiát (BAT-ot), az elérhető legalacsonyabb szennyezőanyag-kibocsátással az akkumulátorüzemekre.
 2. Legyenek határértékek az akkumulátorgyártásban használt mérgező anyagokra a felszín alatti és a felszíni vizekben, valamint a levegőben (pl. NMP-re).
 • Biodiverzitás – az EU 2030-ig szóló biodiverzitás stratégiájának céljai és a természet-helyreállítási jogszabály legyen újra valóság!
 1. A vegyi növényvédő szerek használata és kockázata 50%-kal csökkenjen és a mezőgazdasági területek legalább 25%-án ökológiai gazdálkodás folyjon 2030-ra az EU-s tagállamokban. 
 2. Fogadjanak el haladéktalanul egy erős természet-helyreállítási jogszabályt. 
 • Klímaválság elleni harc – legyen újra az EU az éllovas!
 1. Vezessenek be uniós tilalmat az új fosszilis projektekre.
 2. Kezdjenek a földgáz használatának gyors csökkentésébe, 2035-ös kivezetéssel, készüljön menetrend a fosszilisek kivezetésére.
 3. Támogassanak olyan 2040-es kibocsátás-csökkentési célt – minden releváns szektorban, a mezőgazdaságot is beleértve -, ami összhangban van az EU éghajlatváltozással kapcsolatos, a párizsi célokat tükröző  kötelezettségvállalásaival, és történelmi felelősségével.
 • Csökkenjen a műanyagszennyezés!
 1. Legyen kötelező a műanyagalapanyag-gyártás csökkentési cél meghatározása.
 2. Legyenek betiltva további egyszer használatos műanyagok.
 3. Legyen az újrahasználat/újratöltés és a hulladékmegelőzés az újrahasznosításnál nagyobb mértékben finanszírozva, a szennyező hulladékégetésre ne jusson közpénz.