Budapest, 2022. augusztus 10. – Óriási közfelháborodást váltott ki a kormány augusztus 4-én hozott rendelete, ami gyakorlatilag eltörli az erdők kivágásának eddigi korlátozásait. Az energia-vészhelyzetre hivatkozva a kormány megkönnyíti a fakitermelést védett természeti területeken is (pl. nemzeti parki terület), és akár a madarak fészkelési időszakában is, hogy indoklása szerint kielégítse a növekvő tűzifa igényt. A Greenpeace Magyarország más zöldszervezetekhez csatlakozva nyílt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy vonja vissza a kormányrendeletet − ehhez bárki csatlakozhat aláírásával.

Az új kormányrendelet egyértelműen veszélyezteti hazánk legértékesebb erdeit, és rendkívüli mértékben pusztítja az élővilágot. Az új szabályozás szerint mostantól gyakorlatilag korlátozások nélkül tarra lehet vágni a védett, például nemzeti parki területeken lévő erdőket is, ráadásul úgy, hogy nem kötelező őshonos fafajokkal újratelepíteni. 

Az ökológiai és klímakatasztrófa küszöbén nem engedhetjük meg, hogy fakivágásokkal még tovább pusztítsák erdeinket a növekvő tűzifa igényre való hivatkozással. A természetközeli  erdőkre nem lehet csupán tűzifaforrásként tekinteni, hisz ezek élő, összetett rendszerek, amelyek a rengeteg egyéb ökoszisztéma-szolgáltatásuk mellett (szén-dioxid-megkötés, oxigéntermelés, párologtatás, talajvédelem, klímaszabályozás stb.) fajok százainak nyújtanak élőhelyet. A frissen kivágott tűzifa erre amúgy is alkalmatlan, hiszen el kell hogy érje az ún. légszárazságot (ehhez a NÉBIH szerint legalább 8-10 hónapra lenne szükség, de akár egy-másfél év is lehet). Ráadásul az a jellemző, hogy a tűzifát rossz hatásfokú kályhákban, elavult vegyes tüzelésű kazánokban égetik el, azaz garantált a pazarló többletfelhasználás és a vizes fa elégetéséből adódó, fokozott légszennyezés. 

Mivel az elmúlt években a kormány nem fordított elég erőforrást a megújulók és az energiahatékonysági beruházások lakossági támogatására, a kialakult energiaválságot most hirtelen kell kezelni. Létfontosságú, hogy a kormány és az önkormányzatok radikális takarékossági intézkedéseket vezessenek be, amivel csökkentik az energiahordozók felhasználását (pl. középületek, bevásárlóközpontok fűtési hőmérsékletének csökkentésével).

Ugyanakkor fontos, hogy a szociálisan rászorulóknak is biztosítsák a feltételeket, hogy törvényes módon fűthessenek, és részt vehessenek a felújítási programokban. A kormánynak gondoskodnia kell arról, hogy mindenki számára legyen elérhető és megfizethető legalább a minimális komforthoz szükséges fűtőanyag, de erre nem az erdeink kivágása és kiárusítása a megoldás

Ezért a Greenpeace Magyarország is csatlakozott a WWF Magyarország és más zöldszervezetek által aláírt nyílt levélhez, amelyben azt kérik a magyar miniszterelnöktől, hogy vonja vissza a kormányrendeletet. A nyílt levélhez bárki csatlakozhat aláírásával ezen a linken. Fogjunk össze a magyar erdőkért és állítsuk meg ezt a pusztítást! A WWF sajtóközleménye a témában itt érhető el.