Budapest, 2022.09.16. – Jó hír, hogy 2024. január elsejétől kötelezően visszaválthatóak lesznek az eldobható italcsomagolások Magyarországon. Palkovics László miniszter a Greenpeace-nek küldött válaszlevelében hangsúlyozta, hogy dolgoznak a betétdíj-bevezetés szabályain. A zöldszervezet üdvözli a lépést, de ennél jóval ambiciózusabb célkitűzéseket vár a kormánytól. Az egyszer használatos csomagolóanyagok visszaszorításához az újratöltés bevezetésére is rá kell kényszeríteni a gyártókat, ezzel kapcsolatos intézkedésről azonban nincs szó a miniszter válaszlevelében. A Greenpeace Magyarország erről szóló petícióját 55 ezren írták alá. 

Visszaváltható PET-palack kampány - Greenpeace
Fotó: Dörgő Zsuzsi

A Greenpeace Magyarország 2022. július elsején egy 40 ezer PET-palackból készült ajándékcsomagot küldött Palkovics László környezetvédelemért és hulladékgazdálkodásért felelős miniszternek – ennél több PET-palack fogy Magyarországon negyedóra alatt. A csomaggal együtt átadták azt a petíciót is, melyben 55 ezren kérik a kormánytól, hogy tegyék kötelezővé az eldobható italcsomagolások teljeskörű újrahasznosítását, illetve kötelezzék a gyártókat és forgalmazókat a visszaváltható, újratölthető csomagolások alkalmazására.

A júliusi esemény után a Greenpeace levélben is elküldte kérdéseit Palkovics Lászlónak, amelyre most részben választ is kapott – ebben a miniszter leírja, hogy a kötelező visszaváltási rendszer hatályba lépési dátuma 2024. január 1. Az, hogy végre van céldátum az üveg- és PET-palackok, valamint az alumínium dobozok betétdíjas rendszerének bevezetésére, üdvözlendő és régóta várt lépés, bár ennek 2024-ben történő életbelépése csúszás az eredeti 2023-as céldátumhoz képest. 

Az intézkedés várhatóan jelentősen növelni fogja az újrahasznosítás arányát, és ezzel csökkenni fog a keletkező csomagolási hulladék mennyisége. 

Legalább másfél milliárd PET-palackot hoznak forgalomba évente Magyarországon, aminek 70%-át soha nem hasznosítják újra, ezek szemétlerakókban, hulladékégetőkben, és rosszabb esetben a folyókban, tengerekben vagy az erdeinkben végzik. A drága, valamint nagy energia- és nyersanyagigényű aludobozoknál is hasonlóan rosszak a hasznosítási arányok.

Az érdemi hulladékcsökkentéshez azonban nem elég, hogy visszagyűjtik a kiürült italcsomagolásokat és a gyártók növelik az újrahasznosított összetevők arányát a palackjaikban. Bár az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó uniós irányelv (SUP irányelv) ambiciózus célokat tartalmaz − 2025-re legalább 25%-ban újrahasznosított műanyagot kell tartalmazniuk a PET-palackoknak, 2030-ra pedig 30%-ot −, de a gyártócégek ettől még továbbra is ontani fogják az egyszer használatos italcsomagolásokat, amit nemcsak a hulladékáradat megfékezése, hanem az éghajlatvédelem miatt is vissza kell szorítani, ugyanis a műanyaggyártáshoz rengeteg kőolaj és földgáz kell.

A valódi körforgásos gazdaságra való átálláshoz a mostani intézkedéseknél jóval többre van szükség: az italcsomagolások nagy részét újra kell tölteni.A Greenpeace továbbra is azt követeli a kormánytól, hogy a kiürült palackok, dobozok visszagyűjtése mellett hozzon olyan intézkedéseket is, amelyekkel eléri, hogy az italcsomagolások legalább 70%-a újratölthető lesz legkésőbb 2026-ra. 

Jegyzetek:
A Parlament által 2021. februárjában elfogadott, a hulladékgazdálkodás számos területét szabályozó törvény alapján hazánk is bevezeti a sok európai országban már alkalmazott visszaváltási díjat az egyszer használatos italcsomagolásokra. Ezek körébe tartoznak a üveg- és PET-palackok, valamint az alumínium dobozok. A csomagolóanyagok pontos körét, valamint a részletszabályozásokat a törvényt követő kormányrendelet határozza majd meg.