Kormányrendeletben kell garantálni a kötelező újrahasznosítást és újratöltést

Budapest, 2021. február 22. – Az Országgyűlés ma újra megszavazta azt a törvénycsomagot, amely alapján Magyarországon is végre kötelezően visszaválthatóak lesznek az italcsomagolások. Mivel a konkrétumok szabályozása a törvénycsomag alapján megszülető kormányrendelet feladata, a Greenpeace nyílt levélben fordul Gulyás Gergely és Palkovics László illetékes miniszterekhez. [1] A zöld szervezet azt várja a kormánytól, hogy garantálja az egyszer használatos italcsomagolások kötelező újrahasznosítását és újratöltését.

Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

A Greenpeace üdvözli, hogy a Parlamentben ma elfogadott törvénycsomag alapján hazánkban is hamarosan be kell vezetni a sok európai országban már alkalmazott visszaváltási díjat (más néven betétdíjat) az egyszer használatos italcsomagolásokra. A csomagolóanyagok pontos körét a törvényt követő kormányrendelet határozza majd meg, melynek értelmében várhatóan 2023. július 1-től lép életbe a kötelező visszaváltási díjas rendszer. Ez összhangban van a kormány 2020 februárjában meghirdetett Klíma- és Természetvédelmi Akciótervével, amely visszaváltási rendszert írna elő az üveg- és műanyag palackokra, valamint a fémdobozokra. A törvénycsomagot a Parlament egyszer már megszavazta december 15-én, de azt az alkotmánybíróság elutasította a szabályozás hulladékgazdálkodási rendszer átalakítására vonatkozó része miatt.

A Greenpeace saját sikerének is tartja, hogy végre bevezetik Magyarországon a kötelező visszaváltási rendszert. A szervezet évek óta kampányol az egyszer használatos termékek és csomagolóanyagok visszaszorításáért és a keletkező hulladék teljes körű hasznosításáért. Az eldobható italcsomagolások mennyiségének csökkentéséért indított greenpeace.hu/stopPET címen elérhető petíciót pedig már közel 30 ezren írták alá [2].

Simon Gergely, a Greenpeace kampányfelelőse elmondta: „Az újfent elfogadott törvényjavaslat továbbra is jó irányba mutat, azonban a klíma- és ökológiai válság idején nem elég ambiciózus. Ha a kormány valóban előremutató lépéseket szeretne tenni a környezetvédelemben akkor búcsút kell intenie a féktelen nyersanyag-pazarlással járó eldobható kultúrának és köteleznie kell a gyártókat a italcsomagolások újratöltésére is.”

A Greenpeace Magyarország megbízásából készített közvélemény-kutatásból kiderül, hogy a magyar lakosság döntő többsége is a jelenleginél előremutatóbb lépéseket vár: a megkérdezettek 86%-a a visszaváltás mellett az italcsomagolások újratöltését is támogatja [3].

A Greenpeace Magyarország nyílt levélben fordul dr. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszterhez és Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszterhez, hogy a kormánytagok garantálják, a megszületendő új kormányrendelet minél hamarabb bevezeti a kötelező visszaváltási rendszert és a szabályozás az újratöltésre is meghatároz célszámokat.

A Greenpeace Magyarország konkrét javaslatai:

  • a visszaváltási díj bevezetésének határideje a várható 2023 nyári időpont helyett legyen 2022. január 1. A mielőbbi bevezetéssel csökkenteni lehet a több milliárdnyi nem hasznosuló PET-palack és alumíniumdoboz mennyiségét;
  • tűzzenek ki céldátumot az egyszer használatos italcsomagolások teljes körű újrahasznosítására, legkésőbb 2024-re;
  • határozzanak meg kötelező újratöltési célszámokat vagy újratöltést biztosító gazdasági ösztönzőket, amivel segíteni lehet a hulladékmegelőzést. A Greenpeace Magyarország javaslata szerint legkésőbb 2026-ra az italcsomagolások 70 százalékának újratölthetőnek kell lennie.

A zöld szervezet álláspontja szerint csak a fenti intézkedések foganatosításával lehet véget vetni a pazarló, eldobható kultúrának és az azzal együtt járó környezetszennyezésnek.

Jegyzetek:

[1] A Greenpeace dr. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszternek és Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszternek címzett nyílt levele az italcsomagolások kötelező visszaváltásáról. https://www.greenpeace.org/static/planet4-hungary-stateless/2021/02/8070e521-gphu_italcsomagolas_nyiltlevel_20210222.pdf

[2] A Greenpeace STOP PET-petíciója

[3] A Greenpeace Magyarország megbízásából a ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet által készített személyes reprezentatív közvélemény-kutatása 1000 főre, 2020 november 2-12. közötti adatfelvétellel. https://www.flickr.com/photos/greenpeacehu/albums/72157717020393038

Frissítés, 2021. április
A Greenpeace Magyarország nyílt levelére Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára válaszolt.
(A válaszlevelet lásd itt.)

Steiner a levélben kifejtette, hogy uniós szinten az eldobható műanyag palackokat 2029-re 90%-ban szelektíven kell gyűjteni, és az italpalackoknak 2025-re legalább 25%-ban újrafeldolgozott tartalommal kell rendelkezniük. Az államtitkár szerint a 2023. július 1-től tervezett új visszaváltási rendszer is segíteni fogja az újrahasznosítás növekedését. Kifejtette továbbá, hogy az újratöltést azzal segítik csupán, hogy az ezen csomagolásfajta mentesül a termékdíjfizetés kötelezettsége alól.

Sajnos a válasz alapján a kormányzat nem tesz érdemi lépéseket az újrahasználat, azaz újratöltés terjedése érdekében – holott az az uniós hulladékhierarchiában az újrahasznosításnál előrébb szerepel. Az, hogy nincs termékdíj az újratölthető csomagolásra, a Greenpeace Magyarország szerint nem elegendő ösztönző, különösen hogy a jelenlegi adórendszer hátrányosan érinti az újratöltést választó cégeket. A Greenpeace ezért továbbra is valós lépéseket vár a kormányzattól a jelenlegi nyersanyag- és energiapazarló egyutas csomagolások visszaszorítása érdekében.