A döntés megszületett, a vita most kezdődik

Sajtóközlemény - február 6, 2014
Budapest, 2014. február 6. – Az Országgyűlés a mai napon név szerinti szavazással érvénybe léptette a paksi atomerőmű bővítéséről szóló törvényt. Ez az új jogszabály zöld utat ad egy elavult, az országra folyamatos veszélyt jelentő, drága és rugalmatlan energiaforrásnak a következő 60-70 évre. A képviselők elszalasztották a történelmi lehetőséget, hogy a kérdésről érdemi vita után megalapozott döntés születhessen, és hogy Magyarország már most az energiafüggetlenség útjára léphessen.

A képviselők annak ellenére megszavazták a törvényjavaslatot, hogy a szakértők, a civil szervezetek – köztük a Greenpeace – és az állampolgárok komoly ellenérvekkel szálltak be a vitába. Mióta Orbán Viktor miniszterelnök a paktummal hazatért Moszkvából, független forrásokból gyakorlatilag csak ellenvéleményeket hallani.

A Greenpeace a szavazás reggelén a Parlament bejáratánál a képviselőknek több olyan szakértői anyagot [1] is átadott, melyek szerint Paks 2-nek csak alternatívája van. Az új nukleáris blokkok által termelt áram előállítható megújuló energiaforrásokból, ráadásul olcsóbban, mint a jelenlegi óriásberuházás.

„A Paksi paktumot megszavazó minden képviselő személyes felelősséggel tartozik a választópolgárok felé a döntés hosszú távú következményei miatt. A Greenpeace minden jogi és társadalmi lehetőséget felhasználva dolgozik tovább, hogy megállítsa ezt a beruházást. Minél előbb sikerül, annál kevesebbet költünk egy olyan betonszarkofágra, ami sohasem fog termelni” – mondta Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace vezetője.

A Parlament döntése után a Greenpeace, a Paksi paktumot ellenző civil koalícióval együtt, Áder János köztársasági elnökhöz fordul, és kéri, hogy a magyar állampolgárok és a jövő generációk érdekében ne lássa el kézjegyével a paksi törvényt.

VÉGE

Sajtókapcsolat:
Schmidt Hajnalka

06 20 525 3500

További információ:
Bozsó Brigitta
klíma- és energiakampány-felelős

06 20 479 2009

Háttérinformáció:
[1] A budapesti Corvinus Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és az Óbudai Egyetem kutatócsoportjai a napokban publikálták közös tanulmányukat, amely Paks áramtermelő kapacitásának megújulós alternatíváját mutatja be:

„2032-ig, a jelenlegi paksi blokkok várható leállításának kezdő időpontjáig előretekintve közgazdasági értelemben reálisnak és megalapozottnak tartjuk, hogy a magyar áramigényből 10 TWh mennyiséget az addigra kiépülő 3300 MW beépített szélerőművi és 3400 MW fotovillamos kapacitások termeljenek meg. Ez a teljes hazai áramigény 25-30%-át jelenti, így egyértelműen alternatíváját képezheti a nukleáris blokkok 2020-as évtized közepére tervezett fejlesztésének” - írja a tanulmány.

A megoldás nem drágább, sőt messzemenően olcsóbb, mint a jelenlegi paksi terv, a számítások szerint 2600 milliárd forintból megoldható. Ráadásul járulékos előnyöket is hoz, mivel a megújulók nem csak az időszak végén, hanem folyamatosan termelnének, és így élvezhetnénk a munkahelyteremtésből, üzemanyag-megtakarításból és a helyi gazdaság fellendítéséből származó előnyöket. „Ráadásul az atomerőmű-építéssel szemben a megújulók létesítése nem kíván közvetlen állami fiskális támogatást, nem növeli az államadósságot, és versenyképes alternatívát kínál a nukleáris technológiára épülő áramtermeléssel szemben” – állítják a szakértők.
http://ktf.elte.hu/wp-content/uploads/2014/02/A-fenntarthat%C3%B3s%C3%A1gi-szempontok-%C3%A9rv%C3%A9nyes%C3%BCl%C3%A9se.pdf

Kategóriák
Címkék