Megint zajlik a barbár pusztítás Kishantoson

Nem számítanak a bírósági ítéletek?

Sajtóközlemény - május 8, 2014
Budapest, 2014. május 8. – Ma reggel Szőnyegi Tamásnak, az egyik új nyertesnek ítélt földterületen újra elindult a traktor, hogy a húsvét előtt már tönkretett területen az azóta újra kikelt és életet igenlő búzát újra halálra ítélje, beszántsa.

2014. április 25. volt az első tárgyalási nap a birtokvédelmi perek sorozatában, amelyet a Kishantosi földek „új haszonbérlői” indítottak a Kishantosi Közhasznú Kft. ellen. Az aznap tárgyalt 3 perből kettőt első fokon elvesztettek az „új bérlők”, egy pedig halasztásra került. A további pereket május végére tűzték ki.

A székesfehérvári járásbírósági ítélet nyomán nemhogy birtokvédelmet nem kaptak az „új bérlők”, hanem még feddésben is részesültek amiatt, hogy a birtokvitát erőszakkal próbálták eldönteni.

Ma mégis újból beindult a traktor, tovább rombolva a jogállamiságot. Holott a bírósági döntés kimondta: amíg a Nemzeti Földalapkezelő a korábbi bérlővel, A Kishantosi Közhasznú Kft.-vel nem rendezi a jogviszonyát, addig az új nyerteseknek az adott földterülettel kapcsolatban semmilyen joguk nincs.

A Greenpeace továbbra is azt követeli Orbán Viktor miniszterelnök úrtól: védje meg a kishantosi biogazdaságot, és haladéktalanul váltsa le a károkozás felelőseit – dr. Bitay Mártont, az állami földügyekért felelős államtitkárt, valamint a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) vezetőit.

Kép:
https://www.flickr.com/photos/greenpeacehu/sets/72157644523402036/

További információ:
Rodics Katalin
regionális kampányfelelős

+36 20 479 1916

Kategóriák