A Greenpeace és a Keleti Kapu Ökotermesztők Egyesülete november 22-én ingyenes képzést szervez polgármestereknek, élelmezésvezetőknek, iskolák és óvodák vezetőinek, közétkeztetéssel és gyermekétkeztetéssel foglalkozó szakembereknek. Olyanok jelentkezését várjuk, akik szeretnék fejleszteni a közétkeztetést településükön annak érdekében, hogy több helyi, ökológiai módszerekkel termelt, egészséges étel kerüljön gyermekeink asztalára.

Időpont: november 22. péntek, 10:00 – 13:00
Helyszín: Kelep Hotel, Tokaj, Bodrogkeresztúri út 44., 3910

A menzákról ritkábban hallunk jót, mint rosszat. Pedig vannak olyan települések Magyarországon, ahol kiugróan jó a gyermekétkeztetés. Ezeken a helyeken nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy helyi, ökológiai módszerekkel termelt, egészséges ételek kerüljenek az asztalra és figyelembe veszik a gyerekek, valamint a szülők visszajelzéseit.

Ezekre a településekre az is jellemző, hogy mindenütt van valaki, aki élére állt a kezdeményezésnek, a közétkeztetésben résztvevők (önkormányzat, gazdálkodók, iskolaigazgató és élelmezésvezető) pedig képesek voltak összefogni a jó cél érdekében.

Szeretnénk, ha ez minél több helyen így megvalósulna.

A Greenpeace azért támogatja az ökomenzák létrehozását, hogy ezzel is elősegítse az ökológiai gazdálkodás elterjedését Magyarországon. Környezetvédelmi szempontból ugyanis az ökogazdálkodás az élelmünk előállításának egyetlen olyan módja, amivel megőrizhetjük Földünk élővilágát, hatékonyan segíthetünk a klímaválságon és egészséges élelmiszerrel láthatjuk el az embereket.

A közétkeztetés pedig azért az egyik legjobb eszköz mindehhez, mert ezáltal a gyerekek egészséges élelemhez juthatnak társadalmi és szociális helyzettől függetlenül. Az iskolákban és az óvodákban lehetőség van arra, hogy megismertessék és megszerettessék velük az egészséges táplálkozást, ez pedig a családok életére és étkezési szokásaira is jó hatással van. A helyi ökoalapanyagokra épülő menzáknak további pozitív társadalmi és gazdasági haszna, hogy a helyi termelőknek, helyi közösségeknek ad értékteremtő munkát és bevételt.

A beszélgetésre meghívott szarvasi szakértők saját településükön már felépítettek egy olyan közétkeztetési modellt, amellyel kiemelkedő minőségű ellátását biztosítanak: helyi ökogazdaságokból származó alapanyagokat használnak, csökkentik az élelmiszerhulladékot, figyelmebe veszik a gyerekek visszajelzéseit, az oktatásban pedig nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges étkezés megszerettetésére.

A műhelybeszélgetésen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. További információt kérni és jelentkezni az [email protected] e-mail címen lehet, 2019. november 18.-ig.