A legfrissebb adatok szerint a világon ma már 43,7 millió hektáron gazdálkodnak ökológiai módszerekkel. Európában 11,6 millió hektáron folyik ilyen gazdálkodás. Az ökotermékek fogyasztása világszerte folyamatosan növekszik – a tendenciát még a 2008-as gazdasági válság sem tudta megtörni. Ennek hátterében az áll, hogy egyre többen ismerik fel: aki ökoterméket vásárol, az egészséget vásárol a családjának. Bebizonyosodott, hogy a háziasszonyok igenis hajlandóak valamivel többet fizetni a garantáltan vegyszermentes élelmiszerért, melynek megtermelése során a gazdák nem szennyezik a környezetet és nem pusztítják a természetet.

Az előrelátó gazda igyekszik alkalmazkodni a vevők igényeihez, és idejében vált. Az ökológiai gazdálkodásra való átállás egy új szemléletmódra való átállást is jelent. Az ökogazda nem a vegyszerekre, műtrágyákra alapoz, hanem a természet összefüggéseire – azokat megértve – építi fel gazdaságát.

Egy új világ nyílik ki számára, mely nem ér véget a tábla szélénél – képes meglátni és megérteni a gazdaság és a természeti környezet kölcsönhatásait, képes visszaállítani a biológiai sokféleséget, melyben ott vannak a szövetségesek: a hasznos élő szervezetek. Az ökogazda nem használ mérgeket, így az ökogazdaság biztonságos, egészséges környezetet jelent a gazdának és családjának. A terményeiért kapott magasabb ár pedig gazdasági előnyt is jelent.

Az ökológiai gazdálkodásra való átállás új tudást, új módszereket, új szemléletet igényel. A döntés meghozatalához, az első lépések megtételéhez igyekszünk segítséget nyújtani könyvünkkel.

Ökomódszerek szántóföldön