Miért kell a világnak felkészülnie a glifozát feltartóztatására?

A glifozát egyre terjedő használata összefügg a génmódosított növények használatával és egyre nyilvánvalóbb kockázatot jelent a környezetre és egészségünkre is. A glifozát számos világszerte kereskedelmi forgalomban kapható mezőgazdaságban használt vegyszer hatóanyaga, köztük a jól ismert Roundup-nak is. A glifozát alapú vegyszereket széles körben használják gyomirtószerként, mivel nem szelektívek és elpusztítanak minden vegetációt.

Azokat a génmódosított növényeket, melyeket úgy módosítottak, hogy tolerálja a glifozátot Roundup Ready-nek (RR) is nevezik. Ezek a RR-fajták a gazdák számára lehetővé teszik, hogy  a növésben lévő haszonnövény-táblát lepermetezzék – a kultúrnövény veszélyeztetése nélkül minden életformát kiírtva. A glifozát használata a génmódosított Roundup Ready szója, kukorica, gyapot esetében drámaian nőtt Észak- és Dél-Amerikában, ahol a génmódosított fajtákat elsősorban termesztik. Ezen génmódosított növényeket az amerikai agrokémiai óriás, a Monsanto terjeszti, melyek szorosan kapcsolódnak a saját fejlesztésű növényvédőszeréhez, a Rounduphoz. A legfőbb érv, mellyel a Monsanto megnyeri a gazdákat az, hogy egyszerűsíti és csökkenti a gyomirtás költségeit és ez erre fordított munkát. A valóság azonban úgy tűnik más, egyre sokasodnak az egészséggel, a biodiverzitással, a környezettel kapcsolatos aggályok és sorra jelennek meg a gyomirtószernek ellenálló özönnövények, gyomok.

Miután a problémák már kellően egyértelműek, nem szabadna új génmódosított glifozát-toleráns növényeket engedélyezni. Lényegében a gyomirtószernek ellenálló génmódosított növényeket a nagyüzemi, nagy mértékben iparosított mezőgazdaság részére fejlesztették ki. Így szorosan kapcsolódnak a fenntarthatatlan gazdálkodási gyakorlathoz, ami az élelmiszer-termeléshez szükséges alapvető természeti erőforrásokat pusztítja és ezért termesztésüket mindenütt be kellene tiltani.

A Greenpeace és a GM-Freeze közös tanulmánya bemutatja, hogy miért van nagy szükség a glifozát növényekre, állatokra és az emberre gyakorolt hatásainak alapos újraértékelésére. Arra is felhívja a figyelmet, hogy a hatóanyag és a belőle készült termékek egészségügyi hatásainak és engedélyezésének szigorú felülvizsgálatát sürgősen el kell végezni.

A teljes angol nyelvű tanulmány letölthető innen.

Oldalszám: 10
Nyelv: magyar
Kiadás: 2011. július

1311779767