Miért kell elutasítani a Syngenta paprikaszabadalmát?

Fel lehet találni az élőlényeket, az állatokat és a növényeket? Megengedhető, hogy magántársaságok saját maguknak tulajdoníthassanak ilyen „találmányokat”? Nem!

LETÖLTÖM A TANULMÁNYT

Kattints az infografikára a teljes mérethez!

A vetőmagok szabadalmi oltalmát kormányok, különböző gazda- és tenyésztőszervezetek, valamint civil szervezetek egyaránt ellenzik. Az ilyen szabadalmakat nem csak etikai oldalról lehet megkérdőjelezni. E szabadalmak ahhoz vezetnek, hogy a vetőmagpiacot egyre kevesebb cég uralja, csökkentik a biológiai sokféleséget és veszélyt jelentenek az élelmezés biztonságára.

Annak ellenére, hogy az európai jog tiltja a növényfajták szabadalmaztatását, az Európai Szabadalmi Hivatal (ESZH) folyamatosan adott szabadalmakat számos növényfajtára. Az ESZH 2013. május 8-án rovarrezisztens paprikanövényekre adott szabadalmat a Syngentának, noha a szabadalmi oltalomban részesített növények hagyományos nemesítési eljárás eredményei: egy jamaicai vad paprikát kereszteztek árupaprika-fajtákkal. Mivel a vadon élő növény többféle kórokozónak is ellenáll, a szabadalmaztatott rezisztencia már létezett a természetben, azaz nem a Syngenta találta fel. Ezen felül a származási országnak, Jamaicának egy fillért sem fizettek haszonmegosztásként.

A vetőmagok ilyen és ehhez hasonló szabadalmaztatását meg kellene előzni. Ezért széleskörű összefogás alakult ki e paprika szabadalma ellen, és követeli, hogy növények és állatok ne legyenek szabadalmaztathatóak.

Felpaprikázva – Miért kell elutasítani a Syngenta paprikaszabadalmát?