Budapest, 2023. február 1. – A Ferencvárosi Önkormányzat friss mérései bizonyítják, hogy olyan, az emberi egészségre káros veszélyes hulladékok vannak az Illatos úti telephely pincéjében, amely anyagokkal a környék talajvize is szennyezett. A Pest Megyei Kormányhivatal azonban Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármesternek küldött levelében megkérdőjelezte a veszélyes hulladék létezését és a szennyezés veszélyét. A Greenpeace és Baranyi ma közös sajtótájékoztatót tartott, amelyben arra szólították fel a hatóságokat, hogy kifogások helyett óvják meg a környék lakóinak egészségét, és intézkedjenek a hulladék azonnali elszállításáról.

Fotó: Szeles András / Greenpeace

A Greenpeace szakmai részvételével a Ferencvárosi Önkormányzat tavaly év végén friss méréseket rendelt meg az Illatos úti telephely romos pincéjében lévő masszából, az azt borító folyadékból, valamint a pincéhez közel eső talajvízfigyelő kútból. A mérést végző Eurofins (Wessling Hungary Kft.) a mintákat 2022. november 30-án vette. A mérési eredmények szerint a pincében található szilárd masszában továbbra is egyértelműen, rendkívül magas koncentrációban van jelen az évtizedek óta betiltott HCH rovarirtószer, annak ellenére, hogy a mérések a korábbi, 2015-ben nyilvánosságra hozott eredményeknél alacsonyabb koncentrációjú szennyezést mutattak.

Ennek ellenére a Pest Megyei Kormányhivatal 2022. október 20-án kelt, Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármesternek címzett levelében kijelentette, hogy az általuk a pincéből vett vízminta nem minősül veszélyes hulladéknak. A szilárd anyagot a kormányhivatal a közlés alapján nem vizsgálta, csupán vízmintát vizsgáltak. A Kormányhivatal érvelése szerint nem érintkezik a szennyezés a talajvízzel, egy általuk hivatkozott szakértői vélemény szerint így a szennyezés onnan nem jut ki. Ennek ellentmond, hogy a nyolc évvel ezelőtti mérésekhez képest csökkent a szennyező anyagok koncentrációja a pincében, ráadásul a pince melletti talajvízfigyelő kútból vett mintában is ott van a HCH (a Ferencvárosi Önkormányzat vizsgálata szerint a határérték több mint kilencvenszeresében). 

„Ha csökkent a pincében a HCH mennyisége akkor vagy elszivárgott a talajvízbe és a talajba, vagy kisebb eséllyel elpárolgott a környék levegőjébe, és károsítja az ott dolgozók egészségét. Mindkét lehetőség a hulladék azonnali elszállítását indokolja” – hangsúlyozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

Az Illatos úti telephely pincéjének iszapja évek óta tiltott lindán rovarirtószert (gamma-HCH), alfa-HCH-t és béta-HCH-t tartalmaznak. Mindhárom anyag rákkeltő, az emberi szervezetben nem bomlik le, hanem felhalmozódik, és mérgezi a szervezet immunrendszerét. A friss mérések is azt mutatták, hogy az iszapporok még (681 mg/kg) DDT-t  is tartalmaznak. A régóta tiltott rovarirtó szintén felhalmozódik az élő szervezetekben és rákkockázatú. Az iszapban emellett számos egyéb kockázatos halogénezett szerves anyag, valamint arzén és higany is található.

vonatkozó jogszabály szerint 50 mg/kg összes HCH feletti koncentráció esetén egy anyag POP (a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyag) hulladéknak minősül. Ilyen esetben a európai uniós rendelet alapján az ilyen anyagot „tartalmazó vagy ilyennel szennyezett hulladékot indokolatlan késedelem nélkül […] úgy kell ártalmatlanítani vagy hasznosítani, hogy a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyag tartalom biztosan lebontásra kerüljön vagy visszafordíthatatlan módon átalakuljon annak érdekében”. Az 50 mg/kg-os értékhez képest a pincében lévő iszapban a 2022. őszi Ferencvárosi Önkormányzati mérés 80 000 mg/kg feletti összes HCH értéket mért, ami nyilván azonnali intézkedést igényel.

A Greenpeace 2022. szeptemberében jelezte, hogy a pincében kiemelten veszélyes anyagok találhatóak. Októberben az ENSZ égisze alatt működő Stockholmi Egyezmény titkárságához, valamint az Egyezmény Uniós végrehajtásáért felelős Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságához is fordultak. A zöldszervezet akkor elmondta, hogy bár a magyar környezetvédelmi hatóságnak több mint hét éve van tudomása a romos pincehelyiségben tárolt veszélyes anyagokról, mégsem léptek semmit. A Greenpeace szerint ezzel a hatóságok veszélyeztetik a környezetet és a környéken dolgozók, élők egészségét is. A mérgek szabálytalan tárolása, valamint az, hogy egy olyan csődbe ment céget, illetve a felszámolót kötelezik a terület megtisztítására, ami nyilvánvalóan nem képes ezt a feladatot ellátni, sérti a hazánk által is ratifikált Stockholmi Egyezményt.

Frissítés: Korábbi bejelentése kiegészítéseként a Greenpeace Magyarország a fentiekről levélben tájékoztatta a Stockholmi Egyezmény titkárságát, valamint az Európai Bizottságot. A levél mellékleteként a zöldszervezet elküldte a novemberi mérések eredményeit, valamint a Pest Megyei Kormányhivatal Ferencvárosi Önkormányzatnak küldött válaszát.