Budapest, 2023. november 24. – A Greenpeace Magyarország egyedi karácsonyi kampányt indított, amivel bolygónk természeti értékeinek megóvására hívja fel a figyelmet. A túlfogyasztás ünnepén, azaz a Black Friday-en a zöldszervezet egy olyan fenntartható alternatívát kínál, amivel a klíma- és ökológiai válság leküzdéséért is tenni lehet. Az „Apránként a világ megmentéséért” nevű projekt lényege, hogy egy interaktív földgömbön bárki kiválaszthatja a világ valamely apró darabját, amit aztán tetszés szerint elnevezhet és örökbe fogadhat. Ezután az örökbefogadó a kiválasztott Föld-darabkát továbbajándékozhatja szeretteinek, adományával pedig a Greenpeace munkáját támogathatja. 

Anti-Black Friday akcióra buzdít a Greenpeace a világ megmentéséért
© Greenpeace

A Greenpeace segítségével karácsony alkalmából most bárki megmutathatja szeretteinek, mennyire szívén viseli a sorsukat. Ehhez nem kell mást tenni, mint a Föld egy kiválasztott darabját szimbolikusan örökbefogadni, amit aztán az örökbefogadó egy oklevél kíséretében továbbajándékozhat. Az örökbefogadás rendszeres adományozáshoz kötött, mely biztosítja, hogy a környezetvédő szervezet tovább tudjon dolgozni a világ megmentéséért, a biztonságos éghajlatért, a Földünket benépesítő csodálatos növény- és állatfajok megóvásáért.    

A Greenpeace honlapján elérhető digitális Föld összesen 1000 db poligonra van felosztva. A poligonokra kattintva felugrik egy-egy ablak, mely a kiválasztott Föld-darabról, annak éghajlatáról, élővilágáról és a területet érintő legfenyegetőbb környezet- és természetvédelmi problémákról ad bővebb információt. A földgömböt tanulmányozva világossá válik, hogy az éghajlat változása milyen jelentős mértékben fenyegeti az élővilágot bolygónk minden pontján. Az afrikai nagytestű állatok, mint például a víziló és a bivaly a szélsőséges aszályok legsúlyosabban érintett áldozatai. Az Antarktiszra navigálva pedig megtudhatjuk, hogy annak ikonikus állatát, a császárpingvint is veszélyezteti a klímaváltozás és a faj akár a kihalás szélére kerülhet már ebben az évszázadban.

Magyarországra kattintva láthatjuk, hogy országunk területének mintegy ⅔-a száraz sztyeppévé válhat, eltűnhetnek a bükkerdők, a tölgyesek pedig magasabb területekre húzódnak vissza. A természetes élőhelyek, így például a legjobban veszélyeztetett vizes élőhelyek fogyatkozásával nem csak az itt élő növények és állatok fennmaradása veszélyeztetett, hanem a lakosság ivóvíz- és élelmiszerellátása is.

A kampány célja, hogy minél több olyan ember csatlakozzon, akik tenni szeretnének a klíma- és ökológiai válság ellen. Ezzel a Greenpeace anyagi függetlenségét is erősítik, a zöld szervezet ugyanis 1971-es megalakulása óta a világon mindenhol kizárólag magánszemélyek támogatásából tartja fenn magát, nem fogad el támogatást cégektől vagy kormányoktól. A karácsonyi kampányhoz ezen a linken lehet csatlakozni. 

A poligonokon szereplő információk összegyűjtésében a Greenpeace munkáját a Másfél fok segítette.