Budapest, 2015. április 30. – A Greenpeace üdvözli a kormányzat belátását, hogy a volt Budapesti Vegyiművek területén súlyos a helyzet, és hogy ezért azonnali intézkedéseket hoz az egykori Budapesti Vegyiművek Illatos úti telepének felszámolása érdekében.

Az intézkedések halaszthatatlanok mind tűzvédelmi, mind környezetvédelmi szempontból. A hordók elszállítása után azonban mielőbb további intézkedéseket kell tenni – esetleg európai uniós források bevonásával – a talaj és a talajvíz kritikus szennyezettségének megszüntetése érdekében.

Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője 2015. április 9-én járt a telep területénél, hogy felmérje a helyzet súlyosságát, és megállapította, hogy azonnali beavatkozás szükséges. [1]

A terület kármentesítése azért is sürgető, mert a területen korábban kiemelten veszélyes anyagokat, így többek között az 1968-ban betiltott, emberi szövetekben felhalmozódó és onnan soha ki nem ürülő DDT-t és HCH-vegyületeket gyártottak, amelyek jelen lehetnek a talajban, és amelyeket szabadon hordhat a szél is. A talajvízben pedig a normál („B”) szennyezettségi határértéket akár 100 000-szeresen meghaladó mennyiségben található rákkeltő benzol, amely szintén megjelenhet a környezetben.

Jegyzetek:
[1] http://greenpeace.blog.hu/2015/04/17/posztapokaliptikus_allapotok_a_budapesti_vegyi_muveknel