Budapest, 2016. március 31. – A Greenpeace ökogazdálkodási képzést indított a Kishantosi Vidékfejlesztési Központban. Az oktatás biztosítja, hogy a Kishantoson évtizedek alatt felhalmozódott tudás tovább éljen, és az egészséges, vegyszermentes élelmiszer-termesztés módszerei elérhetőek legyenek a gazdálkodók és a közösségek számára. Az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának (UNCTAD) tanulmánya bizonyítja, hogy a családi méretű ökológiai gazdálkodások elterjedésével több és jobb minőségű élelmiszer állítható elő, mint vegyszeres, nagyüzemi termesztéssel. [1]

A Greenpeace Magyarország évek óta dolgozik az ökológiai gazdálkodás népszerűsítésén. Az ökogazdálkodás az egyetlen, hosszú távon fenntartható, a talaj és az emberek egészségének megőrzését biztosító mezőgazdálkodási forma. Ezt bizonyítják a környezetvédő szervezet szakmai kiadványai, [2] valamint a gazdálkodókkal való együttműködések.

„2015-ös országjáró túránkon számos kiemelkedően jól működő ökogazdaságot látogattunk meg. Ők bebizonyították, hogy van alternatívája a vegyszeres, nagyüzemi termesztésnek. Egyúttal viszont azt is megtudtuk, hogy miért terjednek olyan nehezen a biotermesztés módszerei hazánkban” – jelentette ki Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország agrárkampány-felelőse.

Nyugat-Európával ellentétben Magyarországon az ökológiai módon művelt területek aránya érthetetlenül alacsony, ráadásul az elmúlt években jelentősen tovább csökkent. Európai összehasonlításban hátul kullogunk, holott természeti adottságaink alapján élenjárók lehetnénk, jelentős bevételhez juttatva a gazdálkodókat. Elmaradottságunkat az ökológiai gazdálkodásban többek között a megfelelő ismeretek hiánya indokolja, ugyanis az elmúlt 40-50 évben szinte kizárólag csak a vegyszeres módszereket népszerűsítették hazánkban.

A Greenpeace ezért képzéssorozatot tart idén a Kishantosi Vidékfejlesztési Központban. Az ökológiai termesztés módszereinek oktatása segít életben tartani és továbbadni a kishantosi biogazdaságban évtizedek alatt felhalmozódott tudást, és növelni a biogazdálkodók számát. A képzések során a gyógy- és fűszernövények, valamint a zöldségfélék vegyszermentes termesztéséről, továbbá a szántóföldi bio-növénytermesztésről tanulhatnak a résztvevők – többek között személyesen a Kishantoson 21 évig ökológiai művelést folytató Ács Évától és Bolye Ferenctől.

Az egész évben tartó képzéssorozatban elsőként a Nyírtelek melletti Görögszálláson gazdálkodó közösség vett részt a Greenpeace támogatásával. A görögszállási közösség a helyi evangélikus lelkész vezetésével már belekezdett az ökogazdálkodásba, mellyel a cigány lakosság megélhetését és a termőföld fenntartható használatát együtt kívánják biztosítani.

„Ökogazdaképzésünkkel azt szeretnénk megmutatni, hogy az ökológiai gazdálkodás elérhető és működőképes gazdálkodási forma minden gazdálkodó és közösség számára. A több kézi munkával járó gazdálkodás munkahelyeket biztosít, a vegyszermentes gazdálkodás segít  egészségünk megőrzésében. A régi, helyi tájfajták használatával pedig növelhetjük a táplálékunkként használt növények sokszínűségét, újra életre keltve az adott területen jól termelhető fajtákat” – jelentette ki Rodics Katalin.

A képzéssorozat első alkalmáról készült összefoglaló videó:
https://www.youtube.com/watch?v=9GbqzIrJkbI

Jegyzetek:
[1] https://storage.googleapis.com/planet4-hungary-stateless/2018/10/ditcted2012d3_en.pdf
[2] Kapcsolódó tanulmányaink:
– Mérgek vagy méhek? – Úton a fenntartható mezőgazdaság felé
– A növényvédő szerek hatásai az emberi egészségre
– Ökológiai gazdálkodás – Egy emberközpontú élelmezési rendszer hét alapelve