Új Greenpeace-tanulmány a ruhák veszélyes vegyianyag-tartalmáról

Peking-Budapest, 2012. november 20. – Greenpeace-aktivisták ma a Zara budapesti üzlete előtt demonstráltak, és jelképesen elfoglalták az áruház kirakatát. A zöldszervezet vizsgálatai a spanyol márka ruháiban veszélyes vegyi anyagokat mutattak ki. A Budapesten árult Zara gyermeknadrágban rákkeltő, valamint a hormonrendszert károsító anyaggá bomló kemikáliákat mutatott ki a Greenpeace vizsgálata.

A Greenpeace International jelentése [1] szerint, a vezető divatcégek olyan ruhákat forgalmaznak, melyekben lévő veszélyes vegyi anyagok a környezetbe kijutva hormonzavarokat vagy akár rákkeltő anyagokká bomlanak. A Greenpeace 141 ruhadarabot vásárolt a világ 27 országában, köztük négyet Magyarországon.

 A vizsgálat során 20 divatmárka, köztük az Armani, a Levi’s és a Calvin Klein ruháiban talált veszélyes vegyi anyagokat. [2] A Zara termékeiben mind hormonzavart előidéző, mind rákot okozó veszélyes vegyi anyagok voltak. [3] A vizsgált ruhák kétharmadában találtak káros vegyi anyagokat. A kutatás fő tanulsága, hogy mindegyik vizsgált divatmárkának van több olyan ruhája is, melyek nonil-fenol-etoxilátokat (NPE-vegyületeket) tartalmaznak, melyek magas koncentrációban károsítják a hormonrendszert. A legmagasabb koncentrációban a Zara, Metersbonwe, Levi’s, C&A, Mango, Calvin Klein, Jack&Jones és a Marks&Spencer ruháiban voltak jelen NPE-k. Más kémiai anyagok is azonosításra kerültek, például négy termékben voltak kimutathatóak magas koncentrációban ftalátok, míg a Zara két termékében az azofestékekhez [4] használt rákkeltő aminok nyomait fedezték fel. A vizsgálat során még további veszélyt jelenthető ipari vegyi anyagot találtak több termékben is.

Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője elmondta: „Magyarországon négy terméket vizsgáltunk. [5] Ezek közül egyedül a H&M bugyija nem tartalmazott kimutatható mennyiségben  káros anyagot. A C&A póló kis mennyiségben tartalmazott hormonrendszerre veszélyes nonil-fenol-etoxilátokat (NPE-k) és ftalátokat. A Diesel pólóban ftalátokat mutatott ki a Greenpeace vizsgálata. A Zara Pakisztánból származó gyermek farmerje egyszerre tartalmazott hormonkárosító nonil-fenol-etoxilátokat (NPE-k) és festékekből származó rákkeltő aminokat. A világszerte vizsgált 141 termékből, csupán két Zara termék tartalmazott rákkeltő aminokat, bár az uniós jogszabály határértékén�%A