Budapest, 2013. április 9. – A Greenpeace a 74 legjelentősebb nemzetközi tudományos kutatás méhpusztulással kapcsolatos megállapításait egy jelentésben foglalta össze. A dokumentum alapján a méhpusztulás egyik fontos és legkönnyebben megszüntethető oka a beporzókra veszélyes egyes mezőgazdasági vegyszerek, például a neonikotinoidok használata. Az Európai Bizottság most tervezi, hogy a méhek számára vonzó terményeknél betiltsa három neonikotinoid csávázószerként való használatát. Ezt az intézkedést a magyar kormány jelenleg ellenzi.

A „Méhpusztulás – az európai beporzó rovarokat és mezőgazdaságot fenyegető veszélyek” című tanulmány szerint a méhpusztulás leginkább az élősködők és fertőzések terjedésére, valamint a nagyüzemi mezőgazdaság, a klímaváltozás és az ezzel összefüggő élelemhiány következményeire vezethetőek vissza. Méhek nélkül nemcsak élelmezésünk, hanem akár a teljes mezőgazdaság, sőt az egész ökoszisztéma veszélybe kerül.

2013-ra a nagyüzemi mezőgazdaság által használt számos vegyszer közül a neonikotinoidok beporzókra gyakorolt mérgező hatását a tudomány egyértelműen azonosította.
A neonikotinoidok akár azonnali halált is okozhatnak, de alacsonyabb, a csávázott növények pollenjére jellemző mennyiségben “csak” tájékozódási, táplálkozási, repülési és fejlődési rendellenességeket váltanak ki. Az ezekkel a vegyszerekkel való érintkezés rendkívüli mértékben rontja méhek és más beporzók különböző fertőzésekkel és élősködőkkel szembeni ellenállóképességét.

Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője, a megjelent anyag társszerzője a bemutatón elmondta: „A tudományos álláspontok alapján úgy gondoljuk, hogy a méhpusztulásban felelős vegyszerek a mezőgazdaságban sokkal több kárt okozhatnak, mint amekkora a hasznuk. A méhekre és a többi vadon élő beporzóra sokkal nagyobb szükségünk van annál, semhogy további pusztulásukat kockáztathatnánk. Nem várhatunk tovább, azonnal be kell tiltani használatukat.”

A Greenpeace hét, méhgyilkos növényvédőszert azonosított, melyek jelenlegi használatát jelentős mérgező hatásuk miatt azonnal be kell tiltani.
Ezek a Bayer agrárvegyipari óriás imidakloprid és klotianidin nevű anyagai, a Syngenta tiametoxámja, a BASF fipronilja, valamint a más mezőgazdasági vegyszergyártók által készített klórpirifosz, cipermetrin és deltametrin.

A tudományos jelentés kiadásával a Greenpeace elindította európai kampányát a méhek és más beporzók, illetve végső soron élelmiszereink megmentéséért. A Greenpeace arra szólítja fel az európai döntéshozókat, hogy:
1. A következő bizottsági ülésen tiltsák be a három, méhekre már bizonyítottan veszélyes neonikotinoid csávázószert!
2. Haladéktalanul kezdjék meg kidolgozni a méhekre illetve más beporzókra veszélyes vegyianyagok kivonásának forgatókönyvét!
3. Szüntessék meg a vegyszerintenzív, nagyipari mezőgazdaság támogatásait, és azokat csoportosítsák át az ökológiai gazdálkodás segítésére!

Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse hozzátette: „A méhek számának drámai csökkenése csak egy jel a sok közül, amelyek a vegyszerintezív ipari mezőgazdaság káros voltát bizonyítják. Minél előbb át kell állnunk a modern ökológiai gazdálkodásra, a környezet, a beporzók és a saját érdekünkben. Ennek szellemében elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a magyar kormány semmibe veszi az elővigyázatosság elvét és mindent megtesz a veszélyes vegyszerek azonnali betiltásának akadályozására!”