Már 3800 méhet fogadtak örökbe a Greenpeace hétfőn indított „Csípem a méheket!” kampányában

Budapest, 2014. július 17. – A Greenpeace hétfőn indított „Csípem a méheket!” kampányának keretében már közel 4000 méhecskét fogadtak örökbe a www.csipemameheket.hu oldalon. Egy méhecske örökbefogadása 250 forint. A támogatások segítségével a környezetvédelmi szervezet 100 darab méhmenedékeket helyez ki szerte az országban, és folytatja a méhgyilkos vegyszerek betiltásáért való küzdelmet. „Nagyon örülök annak, hogy egyre többen ismerik fel a méhek munkájának jelentőségét, és segítik a mi munkánkat is a beporzók megmentése érdekében” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

Itt a barackszezon. Bevásárlás közben azonban ritkán gondolunk arra, hogy ezt a gyümölcsöt is méheknek köszönhetjük. Az őszibarackot, a meggyet, a cseresznyét, a mandulát, az almát és a szilvafát mind a méhek teszik termővé.  A zöldségekről nem is beszélve!  Csak Európában 4000 zöldségfajta léte függ a beporzó rovarok munkájától, és csak az európai mezőgazdaságban munkájuk értéke 22 milliárd euróra tehető.

A méhek azonban riasztó tempóban pusztulnak az egész világon. A klímaváltozás, a monokultúrás gazdálkodás és a méhgyilkos vegyszerek alkalmazása mind veszélyt jelentenek a méhekre.

A Greenpeace kutatói eddig hét olyan általánosan elterjedt vegyszert azonosítottak, amelyek kiemelten veszélyesek a beporzókra. Egy év alatt a nemzetközi környezetvédelmi szervezet elérte, hogy a hét legveszélyesebb vegyszerből négynek a használatát már korlátozta az Európai Bizottság.

„Számos olyan tényező játszik szerepet a méhek eltűnésében, amelyet nehéz rövid úton megváltoztatni vagy befolyásolni. Ilyenek például a klímaváltozás miatt egyre szélsőségesebbé váló időjárás, vagy a monokultúrás gazdálkodás.  A beporzó rovarokra káros növényvédő szerek használatát azonban megszüntethetjük.   A Greenpeace célja, hogy a méhekre leginkább káros vegyszereket teljesen betiltsák, különösen, hogy a rovarok folyamatos mérgezése a legújabb kutatások szerint a madarak puszulásához  is vezet [1]” – tette hozzá Simon Gergely.

Mindenki saját környezetében is tehet valamit a méhekért:

  • A kiskerttulajdonosok például ültethetnek sokféle, más-más időben virágzó növényt, ahonnan a méhek folyamatosan táplálkozhatnak. Érdemes magról nevelni a virágokat, hiszen sajnos a nagyáruházakban kapható, kiültetendő növények szinte mindig tartalmaznak méhgyilkos vegyszereket. [2]
  • A városi zöldterületeken, gazdaságokban és a kiskertekben is érdemes kitenni méhmenedékeket. Ezek természetes anyagokból készített egyszerű építmények, mely a magányosan élő méhek és más hasznos rovarok számára kínálnak megfelelő szaporodási és áttelelési lehetőséget.
  • Fontos hogy megóvjuk a tiszta, vegyszermentes természeti környezet, például a nemzeti parkokat és más védett területeket, mert ezek fontos bázisok a beporzó rovarok számára.
  • Vásárláskor nem csak a méhek miatt, hanem saját egészségünkért is válasszuk inkább az ökogazdálkodásból származó élelmiszereket.
  • A kertünkben szintetikus rovarölő, szúnyogirtó szerek helyett használjunk természetes riasztókat.

Aki szeretne csatlakozni a Greenpeace méhmentő kampányához, az a www.csipemameheket.hu oldalon megteheti. 

Fotók: https://secure.flickr.com/photos/greenpeacehu/sets/72157645687115276/

 További érdekes adatok és ábrák:

http://www.csipemameheket.hu/kerdesek-es-valaszok

http://www.greenpeace.hu/kv-a-mehmenedekekrol/

 Jegyzetek:

[1] A Nature-ben megjelent írás szerint a neonikotinoid rovarirtók nem csak a méhpusztulásért lehetnek felelősek, hanem számos madárfaj egyedszámának csökkenéséhez is hozzájárulnak. http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature13531.html

[2] A Greenpeace Toxic Eden című riportja szerint a az Európa-szerte vizsgált 86 dísznövény virágzatának 79 százaléka tartalmazott méhek számára káros vegyszereket. A legszennyezettebb virág magyar boltból származott. https://www.greenpeace.org/static/planet4-hungary-stateless/2018/10/1eb2ed8b-1eb2ed8b-a-toxic-eden.pdf

A kutatás alapján készült magyar nyelvű cikk az Origo-n: http://www.origo.hu/kornyezet/20140516-csavazoszer-neonikotinoid-mehek-barkacsaruhaz-meregkoktelt-talaltak-a-kerti-viragokon.html