A ma megszületett két ítélet elutasította az új nyertesek birtokvédelmi kérelmét

Budapest, 2014. április 25. – A ma Székesfehérváron zajlott három birtokvédelmi per közül kettőnél Kishantos javára döntött első fokon a bíróság, a harmadik perben pedig halasztást rendelt el. A bíróság megerősítette, hogy az új nyertesek nincsenek birtokon belül, így nincs és nem is volt joguk bármit is tenni a területen.

A mai elsőfokú bírósági ítélet kimondta, hogy jelenleg egyedül a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) és a régi bérlő (Kishantos) között van jogviszony; hogy a 2013. november 4-én kelt átadás-átvételi jegyzőkönyv teljesen szabálytalan volt; illetve hogy nincs helye az „új nyertesek” önkényeskedésének.

„Ez a mai döntés megerősítette a jogállamba vetett hitünket. A mai két ítélet egyelőre csak részeredmény, de mindenképpen a Kishantosi Nonprofit Kft. számára ad megnyugvást, biztatást és alátámasztja az eddigi érvelését. A döntés alapján vitathatatlan, hogy a biovetés húsvét előtti elpusztítása egyértelműen törvénytelen önbíráskodás volt” – nyilatkozta Rodics Katalin, a Greenpeace regionális kampányfelelőse.

Háttérinformáció:
Mint ismeretes, a Kishantosi Nonprofit Kft. 2013. november 4-én nem adta vissza az általa bérelt földeket a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) részére, mivel követelései vannak a 21 éve vegyszermentesen kezelt földek értéknövekedésével és több, a pályázattal kapcsolatos eljárási hibával összefüggésben.

Bár a Kishantosi Nonprofit Kft. nem adta vissza a földeket, az NFA ezt semmibe véve mégis továbbadta a területeket az „új bérlőknek”, a helyszínen aláíratva velük a megállapodást. A felemás birtokba adási-birtokba vételi eljárást követően ténylegesen továbbra is a Kishantosi Nonprofit Kft. maradt birtokban.

További információ:
Rodics Katalin
regionális kampányfelelős

+36 20 479 1916

Sajtókapcsolat:
Schmidt Hajnalka

+36 20 525 3500