A Greenpeace a tengerek válságos helyzetére hívja fel a figyelmet

A Greenpeace a Hősök terén egy 25 méteres halászhajó makettjánál tartott ma reggel sajtótájékoztatót. Az eseményen a környezetvédő szervezet arról beszélt, hogy mi köze van egy tengerrel nem rendelkező országnak a tengerek védelméhez, hogy miért hat negatívan a magyar gazdaságra a tengerek kirablása. Szó volt arról is, hogy mit tehetünk mi a sokszínű tengeri élővilág megmentéséért.

Jelenleg a halállományok 70-80 százaléka a túlzott mértékű halászat miatt veszélyeztetett helyzetbe került, 13 százaléka teljesen összeomlott. A legkorszerűbb technikai eszközökkel felszerelt európai halászflották kétszer-háromszor annyi halat képesek kifogni, mint amennyi jelenleg rendelkezésre áll. Csak azért működnek mégis haszonnal, mert az Európai Unió évi kb. egymilliárd Euro közpénzzel támogatja tevékenységüket, és még az üzemanyagba beépített adó alól is mentesülnek.

Rodics Katalin, a Greenpeace kelet-közép-európai halászati szakértője szerint „Mindenekelőtt csökkenteni kell az európai flották méretét. Fontos, hogy csak azok kapjanak halászati engedélyeket, akik a legkisebb környezeti kárral végzik tevékenységüket, és a legjobban járulnak hozzá a helyi közösségek fejlődéséhez. A sérülékeny területek és fontos élőhelyek jelentős részét védelem alá kell helyezni. A világ tengereinek élővilága az egész emberiség közös öröksége és fontos az egész kontinens élelmezése és a klímaváltozás szempontjából is.”

A változtatás reményében az Európai Bizottság kidolgozta a Közös Halászati Politika reformjának tervezetét, amelynek lényege a halászflották számának és a fajokra vonatkozó kvótáknak a csökkentése, a támogatások jó irányba történő átcsoportosítása. A Greenpeace fő vonalaiban támogatja a Bizottság törekvéseit, hiszen sürgősen „pihenő” időszakot kell biztosítani a kritikus helyzetben lévő halállományok számára. Ha a halállományok újra életképessé válnak, akkor lehetnek újra egészséges óceánjaink, amelyek stabilizálják az éghajlatot és gyermekeink számára is biztosítani tudják a fenntartható halászatot.

Vay Márton, a Greenpeace szóvivője hozzátette: „Az európai halászati politika jövőjéről minden EU-s tagállam együtt dönt, a tengerekkel nem rendelkező tagállamoknak is szavuk van. Magyarország az Unió döntési folyamatán keresztül érdemben hozzájárulhat a probléma megoldásához. Sőt, a jó döntés előnyeit is élvezheti: ha a tervek szerint a közpénzeket az ipari rablóhalászat támogatása helyett az ökológiailag fenntartható édesvízi halgazdaságok segítésére fordítják, hazánk adottságai miatt egyik nagy nyertese lehet a változásnak.”

A Greenpeace szombaton állította fel a Hősök terén egy halászhajó 25 méteres mását és a hozzá tartozó kiállítást, amely kedd estig látható a nagyközönség számára. A hajó mellett egy 12 méter hosszú halászhálóban elhelyezett fotókiállítás és filmvetítés teszi láthatóvá a tengereinkben jelenleg közpénzekből támogatott pusztító tevékenységeket. Ezek a tengeri iparszerű halászat pusztító módszereit, a part menti kis halász közösségek egyre súlyosbodó helyzetét és az óceánok élővilágának szépségeit, a válságból kivezető utat is bemutatják.