Budapest, 2015. július 12. – A Mező Vidék Bt. – semmibe véve a másodfokú, jogerős bírósági itéletet [1] – arattatásba kezdett az általa egykor bérelt kishantosi földterületen. A vállalkozás földbérleti szerződését 2015. június 17-én a Fővárosi Törvényszék semmisnek nyilvánította. A helyszínre érkező Ács Sándornénak, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetőjének a vállakozás által felbérelt arató üvöltözve „megtiltotta” az események fotózását, és dulakodva elvették tőle a fényképezőgépét, majd úgy kapta vissza, hogy a képeket letöröték. Az ügy miatt Ács Sándorné kihívta a rendőrséget is.

2015. június 17-én a Fővárosi Törvényszék érvénytelenítette a kishantosi földpályázat egyik „új nyertesének”, a Mező Vidék Bt.-nek a szerződését a Nemzeti Földalapkezelővel. A Mező Vidék Bt. a másodfokú ítélet szerint még csak nem is pályázhatott volna: soha nem foglalkozott mezőgazdasággal, és az esetből úgy tűnik, saját munkagépei sincsenek. Ehhez képest a vállalkozás földet nyert a kishantosi területekből, használatba vette azt, és a jogerős itéletet semmibe véve most még arat is.

Az „új nyertesek” a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ által vetett búzát 2014. április 12-én még aratás előtt betárcsázták, az NFA és fegyveres őrök segédletével – annak ellenére, hogy már akkor is a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ kezében volt egy birtokvédelmi per elsőfokú, a kishantosiak számára kedvező ítélete. Most, amikor már jogerős a másodfokú ítélet, mely szerint semmis a szerződés, ez az „új nyerteseket” láthatóan szintén nem befolyásolja. Úgy látszik, a törvények, ítéletek rájuk nem vonatkoznak. Aratnak, üvöltöznek, megint az erőszakot alkalmazzák a jogállam törvényeivel szemben. Mi zajlik ebben az országban?

A Greenpeace a továbbiakban is teljes nemzetközi és itthoni tekintélyével, szakmai elkötelezettségével és az igazságba vetett rendületlen hitével Kishantos mellett áll; és ki fogja harcolni, hogy újra a jog, a törvényesség, a tisztességes emberi hozzáállás győzedelmeskedjen a korrupció, az erőszak és a gyűlölködés helyett.

Jegyzetek:
[1] http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Gyzelem-Kishantoson-ervenytelen-az-egyik-uj-nyertes-szerzdese-uj-eljaras-indul/

A kishantosi események idővonala: http://greenpeace.hu/kishantos