Budapest, 2013. július 9. – A Greenpeace-t szombat este keresték meg méhészek, hogy Balatonlelle-Somogytúr térségében egy napraforgó táblában pusztulnak a méheik. Simon Gergely regionális vegyi anyag szakértőnk a helyszínen a méheken kívűl egyéb rovarok, egy sikló és egy erdei pinty tetemeit is megtalálta és megállapította, hogy a rovarok esetében feltehetően növényvédőszer-mérgezés történt. Hogy más élőlényeket is érintett-e a mérgezés, még vizsgálják. A kárt egyelőre nehéz megbecsülni. A Greenpeace értesítette az illetékes hatóságokat, több mintát is vett, melyek elemzése folyamatban van.

Sajnos az egyre több vegyszert felhasználó nagyüzemi mezőgazdaságban  a  rovarölőszerek folyamatosan pusztítják a méheket és más beporzó rovarokat, akiknek pedig minden harmadik falat táplálékunkat köszönhetjük. A zöld szervezet szakértői szerint azonnal korlátozni kell a méhekre legveszélyesebb hét mezőgazdasági vegyszer használatát, mert amíg ezek könnyen hozzáférhetőek, mindig lehetnek méhmérgezések.

Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse szerint: “Hazánkban még mindig gyakoriak az ehhez hasonló esetek, amikor mezőgazdasági területen jelentős méhpusztulás tapasztalható. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szerint tavaly óta az országos méhállomány 20-30%-kal csökkent, és a megmaradt állomány termelőképessége is 50%-al visszaesett. A méhpusztulásnak több oka is van, de ezek közül a mérgező vegyszerek használata ellen lehet a leggyorsabban és leghatékonyabban  fellépni. Ennek tudatában a Greenpeace üdvözli a három méhgyilkos rovarölő vegyszer idei, uniós korlátozását. Reméli, hogy a negyedik ilyen szer, a fipronil tilalmát is támogatja majd a tagállamok minősített többsége, köztük Magyarország is, a jövő hét elején esedékes EU Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság (DG SANCO) ülésén.

A fipronil ugyanis már hazánkban is okozott súlyos méhpusztulást. Az egyik, Paks környékén nyilvánosságra került esetet a Greenpeace háromperces videója mutatja be.

A bejelentést tevő somogytúri méhészek arról számoltak be, hogy méheik napokig elkerülték a közeli virágzó napraforgót, majd mikor egy eső után a valószínűleg felhígult vegyszert tartalmazó napraforgófejeket végre látogatni kezdték, a kijáró méheik sorra elhullottak. Csak tetemeiket, vagy haldokló példányokat találtak a napraforgó növények és a méhészetek közötti úton. FRISS VIDEÓ A HELYSZÍNRŐL.

A helyzet tisztázása érdekében a Greenpeace az érintett napraforgó és a méhtetemek vizsgálata érdekében a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal velencei laborjához fordult. Az élővilág rovarokon túli, további fenyegetettségétől tartva megkereste a területileg illetékes Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságot is, akik meg fogják vizsgálni a közeli gyurgyalag telepeket (a gyurgyalag ugyanis előszeretettel fogyaszt méheket), mert nem kizárható, hogy a  mérgezés ezeket a fokozottan védett, gyönyörű madarakat is érintette. A gyurgyalag 2013-ban az Év Madara. Példányainak természetvédelmi értéke 100.000 forint.

Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag szakértője a helyszínen elmondta: “a fipronilnak, mint Magyarországon a közelmúltban is több jelentős méhpusztulást okozó szernek az Európai Unió teljes területére kiterjedő tilalma jelentős előrelépés lenne a méhek és az egész élővilág védelme érdekében. A zöld szervezet felszólítja a Vidékfejlesztési Minisztert, hogy a soron következő uniós döntésben támogassa végre a méhgyilkos vegyianyagok tilalmát, és a magyar mezőgazdaság termékenysége, a lakosság egészséges élelemiszer ellátása érdekében ne kérjen haladékot azok hazai használatának korlátozására. Hiszen, ha a beporzó rovarokat írtjuk, saját élelemiszer-ellátásunkat, minden harmadik falat ételünk létét kockázatjuk.”