Budapest, 2016. november 28. – Giving Tuesday: csatlakozz a világméretű mozgalomhoz, és adományoddal támogass te is egy jó ügyet! A Greenpeace Magyarország itthon is csatlakozik a Giving Tuesday-hez, ami szerte a világon a nagylelkűség ünnepe. Egy olyan mozgalom, amely egyesíti az egyének, a közösségek és a civil szervezetek erejét.

A Giving Tuesday azoknak szól, akiknek elege van a fogyasztásra ösztönző üzenetekből. November 29-én, még a karácsonyi vásárlási láz kitörése előtt a Greenpeace arra biztat mindenkit, hogy gondoljon az igazán fontos dolgokra, és segítsen adományával egy jó ügyet.

Tavaly a Giving Tuesday Guinness-világrekordot döntött. Online adományozással 24 óra alatt 12,8 milliárd forintot (35 millió brit fontot) adományoztak az emberek világszerte. 2015-ben csak az Egyesült Királyságban percenként több mint 2 millió forintot (6000 brit fontot) utaltak át összesen több mint 1400 brit jótékonysági szervezetnek, hogy a támogatott szervezetek munkája által egy kicsit jobbá tehessék a világot. [1]  A Giving Tuesday ma már 70 országban mozgatja meg az embereket Szingapúrtól Tanzánián át Írországig.

Az idei Giving Tuesday alkalmából a Greenpeace is ajánl egy lehetőséget: akinek fontos a környezetvédelem, az most segíthet a méhek megmentésében. Csak Európában 4000 zöldségféle léte függ a virágbeporzók munkájától. Talán nem is gondolnánk, hogy a reggelinkhez szelt paradicsomtól a müzlinkben talált manduláig rengeteg élelmiszert a méheknek köszönhetünk.

A méhek azonban napjainkban riasztó mértékben fogyatkoznak az egész világon. A Greenpeace-nél egy év alatt elértük, hogy a méhekre legveszélyesebb hét növényvédő szerből négyet korlátozzon az Európai Bizottság. Arról, hogy véglegesen betiltják-e a méhgyilkos vegyszereket, várhatóan 2017 első felében születik döntés Brüsszelben.

„A mostani akciónk során összegyűlt adományokból méhmenedékeket helyezünk ki, amelyek segítik a hasznos rovarok túlélését és szaporodását. Emellett mintavételeket és laboratóriumi vizsgálatokat is finanszírozunk, valamint kampányolunk a méhek védelméért és az ökológiai gazdálkodás népszerűsítéséért” – mondta Kebiche Nabila, a Greenpeace adományszervezési vezetője.

A Greenpeace célja, hogy az új év kezdetéig 100 méhmenedéket állítson fel szerte az országban. A kampány kezdete óta több százan segítettek méhek örökbefogadásával, így most már 68 méhmenedéknél tart a program.

Csatlakozz te is: kattints a csipemameheket.hu oldalra, és fogadj örökbe méhecskéket! Adományoddal te is jobbá teheted a világot!

Képek:
https://www.flickr.com/photos/greenpeacehu/albums/72157673035876774

Jegyzetek:
[1] http://www.givingtuesday.org.uk/