Budapest, 2013. augusztus 21. – “Jó hír”: végre a magyar vásárlók is hozzájárulhatnak Indonézia és Mexikó hajdan kristálytiszta, természetes vizeinek elszennyezéséhez. A GAP Inc.[i] a világ egyik legnagyobb ruhaipari konszernje ugyanis a mai napon nyitja meg első üzletét Budapesten. Greenpeace aktivisták ezért ma a Westend bevásárlóközpont Váci úti oldalán található óriási GAP reklámra helyeztek ki egy figyelemfelkeltő molinót, azt követelve, hogy a GAP is vonja ki a mérgeket a ruhagyártásából.

Simon Gergely a Greenpeace regionális vegyi anyag szakértője elmondta: „Bár a Greenpeace többször is bebizonyította, hogy a GAP tevékenységével  világszerte súlyos vízszennyezésekhez járul hozzá [ii], a cég mégsem kívánja kivonni a káros, szennyező anyagokat termeléséből.” A Greenpeace “Detox” kampányának hatására már 17 vezető ruházati világcég, köztük a Zara, a Levi’s, a Mango, a H&M és a Benetton már rég a méregtelenítés mellett döntöttek[iii]. A Greenpeace idei felmérése[iv] szerint a GAP egyik beszállítója Indonéziában olyan méregkoktélt ereszt a trópusi környezetbe az üzeméből, amely a kolontári katasztrófában kiömlő vörösiszapnál 10-szer maróbb, 14-es pH-értékkel bír. A lúgon túl számos más mérgező anyag, mint a hormonkárosító nonilfenol és mérgező antimon is kimutathatóak voltak a helyi édesvizekbe akadály nélkül jutó szennyvízben. Ezeknek a folyóknak és tavaknak a szennyezettsége több millió ember ivóvizét és megélhetését veszélyezteti. 
„A GAP káros anyag felhasználását bizonyítja az az itthon is bemutatott Greenpeace kutatás [v], mely szerint a cég ruháiban is megtalálhatóak azok a veszélyes vegyi anyagok, melyek a környezetbe kijutva hormonzavarokat okozó anyagokká bomlanak” – tette hozzá Simon Gergely. A tavaly vizsgált GAP termékek 77 százalékában volt kimutatható káros hatású nonilfenol-etoxilát. Eszerint a káros anyag használat a GAP ruhagyártása során nem egyedülálló eset. Ezért felszólítjuk a GAP Inc.-t hogy csatlakozzon a többi vezető ruhaipari céghez és haladéktalanul kötelezze el magát a divat méregtelenítése mellett.

 [i] Az 1969-ben alapított Gap Inc. hat márkával (Gap, Banana Republic, Old Navy, Piperlime, Athleta, Intermix), több mint 3000 bolttal a világ 90 országában van jelen.[ii] Kínában: http://www.greenpeace.org/international/en/publications/Campaign-reports/Toxics-reports/Putting-Pollution-on-Parade/Mexikóban: http://www.greenpeace.org/international/en/publications/Campaign-reports/Toxics-reports/Toxic-Threads-Under-Wraps/ Indonéziában: http://www.greenpeace.org/international/polluting-paradise/ [iii] Vállalások – Zara: http://www.greenpeace.org/international/en/press/releases/Zara-bows-to-people-power-bans-toxic-fashion/,Levi’s: http://www.greenpeace.org/international/en/news/features/Levis-shapes-up-to-become-a-Detox-leader/,Mango:  http://greenpeaceblogs.org/2012/12/05/international-fashion-brand-mango-commits-to-detox/,Benetton: http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/makingwaves/benetton-shows-its-true-colours-and-commits-t/blog/43672/,[iv] Pollutin Paradise, Greenpeace, 2013. http://www.greenpeace.org/international/polluting-paradise/A Greenpeace által idén bemutatott riportban az indonéz Bandung város közelében található PT Gistex gyár kibocsátásait vizsgálta. Az egységben poliészter ruha alapanyagokat gyártnakal és egyéb ruhagyártási műveleteket végeznek több cég számára. A helyszíni mintavétel szerint a Citarum folyóba kibocsátott szennyvízben többek között nonylfenol (NP), nonilfenol-etoxilát (NPE) és tributil-foszzfát (TBP) volt található, melyek mind a vizi környezetet károsító szennyezők.[v] Kiteregetjük a szennyest!, Greenpeace, 2012. http://www.greenpeace.org/hungary/hu/publikaciok/Kiteregetjuk-a-szennyest/  A Greenpeace 141 ruhadarabot vásárolt a világ 27 országában, köztük négyet Magyarországon. A vizsgált ruhák kétharmadában találtak káros vegyi anyagokat.