Budapest, 2012. november 16. – A Greenpeace képviselői ma reggel a Vidékfejlesztési Minisztériumban egy halászhálónyi támogató képeslapot adtak át Bognár Lajos helyettes államtitkárnak. Az átadáson az Európai Unió halászati politikájának reformja volt a téma, melynek szükségességéről és irányáról a zöld szervezet és a Minisztérium egyetért: a tengerek kifosztása helyett fenntartható hazai halgazdaságokra van szükség!

Európai szinten a Greenpeace egyik legfontosabb célja, hogy az Unió gyökeresen változtasson a jelenlegi halászati rendszerén. Most közpénzek segítségével fenntartott hatalmas halászhajók fosztják ki a világ tengereit. 

A rabló halászat miatt a tengeri halállományok 70-80 százaléka veszélyeztetetté vált, 13 százaléka pedig teljesen összeomlott. A harmadik világbeli halászok évszázadok óta jól működő megélhetési módja mára ellehetetlenült. A rossz európai szabályzás miatt a halászhajók a kifogott halaknak akár 60 százalékát is döglötten dobják vissza: nem lesz belőlük táplálék, viszont a tenger élővilágából kikerülnek. 

Rodics Katalin, a Greenpeace szakértője elmondta: „A zöldek célja az, – és ebben a magyar kormány is partner – hogy az EU megszüntesse a jelenlegi halászati rendszert életben tartó káros támogatásokat és azokat átcsoportosítsa a fenntartható halgazdaságok fejlesztésére. A váltásnak Magyarország az egyik fő nyertese lehet. Hazánk mind földrajzilag, mind szaktudás tekintetében alkalmas arra, hogy fenntartható forrásból származó édesvízi halat biztosítson Európa számára.”