Budapest, 2013. március 19. – A Greenpeace Arctic Sunrise (Sarkvidéki Napkelte) hajója a romániai Konstancából elindult útjára, hogy a most lezárás előtt álló uniós Halászati Politika reformjában az európai kis halászközösségeket mozgósítsa. A jelenlegi rendszer évtizedek óta támogatja az óceánok túlhalászatában vétkes ipari halászflottákat, aminek következtében a halállományok összeomlóban vannak, a partmenti halászközösségek elszegényedtek.

A hajó fedélzetén Rodics Katalin, a Greenpeace halászati szakértője elmondta: “Az európai halfajok hatvan százaléka a túlhalászat miatt veszélyeztetté vált. Az uniós közpénzekből akkora halászflottát tartunk fenn, ami kétszer-háromszor annyi halat képes kifogni, mint amennyit az ócean újratermelni képes – miközben a fenntartható halászatot folytató kis halászok sorra tönkre mennek. A halászoknak, a halaknak, halfogyasztóknak, az egész emberiségnek az az érdeke, hogy a jelenlegi rendszert megváltoztassuk.”

Az uniós Halászati Politika mélyreható reformjának lezárását – melyet a Greenpeace is támogat – júniusra tervezi a soros ír elnökség. A jelenlegi rendszer fő haszonélvezői, a spanyol, francia és olasz ipari halászati cégek természetesen mindent megtesznek azért, hogy ezt megakadályozzák. Szeretnék továbbra is kapni a hatalmas támogatásokat közpénzeinkből, hogy a túlhalászatot, a tengerek tönkretételét tovább folytathassák.

Rodics Katalin hozzátette: “A reformtörekvésekben kulcsszerepe volt hazánknak is a legutóbbi Európai Uniós Tanács ülésen, amikor a tárgyalásokon a jelentős francia és spanyol nyomás ellenére a pozitív változásokat támogatta. Így lett meg a folytatáshoz szükséges szavazati többség.”

A mostani halászati gyakorlat sem az élővilág szempontjából, sem gazdaságilag, sem társadalmilag nem életképes. Az ipari halászflottákat kizárólag az uniós támogatások tartják életben. A halászati reform célja, hogy a jelenleg gyorsan fogyatkozó halállományok hosszú távon fenntartható szintre tudjanak regenerálódni. Ennek érdekében a halállományokhoz igazítanák az EU halászflottájának kapacitását, támogatnák a kishalászokat és a kisebb környezeti károkkal járó módszereket, megtiltanák a nehezebben eladható halak visszadobásának pazarló gyakorlatát, valamint tiltanák az EU-s flották európai vizeken kívüli rablóhalászatát is.

Útján az Arctic Sunrise kilenc ország (Románia, Bulgária, Görögország, Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Spanyolország, Franciaország és a Nagy Britannia) kis, partmenti halászaival fog találkozni. Az óceánok védelmében az ügyet támogatók által hajtogatott papírhajó formájú petíciót fog gyűjteni, amiket az út közben a hajóhoz csatlakozott kishalászok fognak átadni az uniós tanácsülésen. A kampány honlapja: (http://myboat.gp/en/)