Újabb siker az egészséges élelmiszereinkért és GMO-mentes termelésünkért vívott harcban! Az Amflora génmódosított burgonya uniós engedélyezését Magyarország 2010-ben támadta meg az Európai Bíróságon, mert véleménye szerint az eljárás során a Bizottság több eljárási hibát is vétett: többek között nem kérte ki a tagállamok véleményét a módosított javaslatról, vagyis nem megfelelően vonta be őket a döntéshozatali folyamatba. Az uniós bíróság ma hirdetett ítéletet, melyben kimondta, hogy Magyarországnak volt igaza. A Bíróság arra a megállapításra jutott, hogy a Bizottság súlyosan megsértette az eljárásjogi kötelezettségeit, így a Törvényszék megsemmisíti az engedélyezéshez kapcsolódó megtámadott határozatokat. (1)

A Greenpeace gratulál Magyarországnak a bátorságáért, hogy elindította az eljárást. Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország és a perben később hozzá csatlakozó tagországok – Ausztria, Lengyelország, Luxemburg és Franciaország – az Európai Bíróságon kiálltak igazukért az engedélyezésben vétett nyilvánvaló hibákat tapasztalva. Külön öröm számunkra, hogy a jogi eljárás fő kezdeményezője, dr. Rodics Katalin azóta a Greenpeace agrártémákkal foglalkozó regionális munkatársa lett, és továbbra is harcol egészséges élelmiszereinkért, a magyar mezőgazdaság jövőjéért.

A 2010-ben az engedélyezési eljárás hibái miatt indított jogi eljárás és a meghozott ítélet komoly hatással lehet a 1507-es GM-kukorica és más GM-növények engedélyezési eljárására is. Az Amflora-ügy indoklásában az Európai Bíróság alátámasztja a Greenpeace érvelését, miszerint ha a tagállamok szakértői által megszavazott európai bizottsági javaslat módosul, akkor arról a tagállamoknak újra kell szavazniuk. Azt reméljük, hogy a bírósági döntésnek köszönhetően a jövőben már nem fordulhat elő olyan eset, amikor a tagállami szakértők nem vehetnek részt megfelelő súllyal az engedélyezési folyamatban.

Miután kiderült, hogy nem is volt valós piaci igény erre a génmódosított burgonyára, a 2010-ben az engedélyezett Amflorát az Európai Unió területén összesen alig több mint 100 hektáron vetették (2), így valójában nagyon hamar a gazdasági kudarc szimbóluma is lett. Vetése csak egészségügyi és környezetvédelmi kockázatokkal járt, piaci előnyöket nem hozott. Ezért az ezt előállító BASF vállalat 2 évvel az Amflora engedélyezése után leállított a GM-burgonya forgalmazását, sőt géntechnológiai tevékenységével is kivonult Európából, és Amerikába telepedett át. (3)

Összefoglalva: az Európai Bíróságnak ez a precedens értékű döntése a GM-növények jövőben zajló engedélyezési folyamatai szempontjából kiemelkedő jelentőségű.

VÉGE

További információ:
Rodics Katalin
regionális kampányfelelős

+36 20 479 1916

Jegyzetek:
(1) Az Európai Bíróság részletes sajtóközleménye az ügyben: http://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2013-12/cp130160hu.pdf

(2) Ráadásul ennek jelentős részét meg is kellett semmisíteni, mert a frissen engedélyezett Amflora burgonya Svédországban összekeveredett egy engedély nélküli GM-burgonya fajtával: http://www.greenfo.hu/hirek/2010/09/25/a-basf-elismerte-gm-hibajat_1285409514

(3) http://www.vg.hu/vallalatok/vallalati-hirek/a-basf-kivonul-az-europai-genpiacrol-366782 és az eredeti sajtóközlemény: http://www.basf.com/group/pressrelease/P-12-109

A Greenpeace független, energikus és konfrontációra kész környezetvédő szervezet, mely a világ több mint 45 országában kész arra, hogy fellépjen a Föld értékeinek védelmében. Radikális, de teljes mértében erőszakmentes, a legjobb tudományos kutatóintézetekkel működik együtt, tárgyal és lobbizik, ha kell autópályákat, kormányépületeket zár le. Egyik kezével tiltakozik, a másikkal az alternatív megoldásokat mutatja fel. Minden NEM! mellé mond egy IGEN!-t is.