2016. augusztus 15. – Erdőmentő állomást nyitott a Greenpeace a Fogarasi-havasokban. A természetvédelmi bázisra tizenegy országból – Magyarországról is – érkeznek önkéntesek, hogy megkezdjék az ősi, érintetlen állapotban megmaradt ősbükkös fáinak leltározását. Az akcióval a Greenpeace rávilágít: a román kormánynak mindent meg kell tennie azért, hogy törvényi védelmet biztosítson ezeknek a felbecsülhetetlen természeti értéket képviselő erdőknek.
Az önkéntesek Romániából, Ausztriából, Németországból, Belgiumból, Hollandiából, Horvátországból, Svájcból, Szlovéniából, Szlovákiából, Finnországból és Magyarországról érkeznek az Argeș (Argyas) folyó völgyébe, a Vidraru-tó partján található táborba.
Ezen a területen nagy kiterjedésű, ősi állapotban megmaradt bükkösök találhatók, melyek rohamos gyorsasággal fogyatkoznak, részben a helytelen erdőkezelés, részben az illegális fakitermelés miatt.
„Az a néhány őserdő [1], ami még megmaradt Európában, ökológiai, természetvédelmi szempontból valódi kincsesláda. Nem engedhetjük meg, hogy elveszítsük őket. A román kormánynak most egyedülálló lehetősége van arra, hogy utat mutasson Európának egy olyan szigorú erdővédelmi törvénnyel, amely megőrzi a kontinens természeti örökségének egy páratlan és létfontosságú szeletét” – mondta a Greenpeace közép-európai erdővédelmi kampányának vezetője, Valentin Sălăgeanu.
Eddig Romániában az erdészeti tevékenységnek és az erdővédelemnek nagyon gyenge volt a törvényi szabályozása, és még a meglévő, erőtlen jogszabályokat sem igen tartatták be. Megszokott és megtűrt dolog volt a romboló, kizsákmányoló erdőgazdálkodás és az illegális fakitermelés is.
Idén július 11-én a román környezetvédelmi miniszter, Cristiana Pașca-Palmer lerakta az új erdőtörvény alapjait, amely arra hivatott, hogy megőrizze az utolsó őserdőket és természetes állapotú öreg erdőket az országban. [2] Jogszabályban rögzítették, hogy hogyan kell azonosítani azokat az erdőket, amelyek bekerülhetnek az Őserdők és öreg erdők nemzeti katalógusába. Azoknak az erdőknek, melyek ebbe a katalógusba bekerülnek, állandó, szigorú védelmet biztosítanak. A hatóságoknak bárki küldhet javaslatokat a védelemre érdemes erdőkről.

A Greenpeace a most készülő felméréssel, az úgynevezett fakataszterrel fogja alátámasztani, hogy a Vidraru-tó környéki erdők megfelelnek ezeknek a hivatalos kritériumoknak, és egyben javasolja a terület felvételét a katalógusba. Mindemellett a fakitermelés nyomait is dokumentálni fogják, és bevezetnek egy olyan eszközrendszert, amellyel azonosíthatók az illegális erdészeti beavatkozások.

A tábor résztvevői minden egyes szabálysértést jelenteni fognak a hatóságoknak egy erre létrehozott weboldalon keresztül.
A Greenpeace ugyanakkor egy petícióban nyomatékosan kéri Pașca-Palmer minisztert, hogy:

  • Vezessen be moratóriumot mindenféle erdészeti beavatkozásra, amely olyan erdőt érintene, amelyről már tudott, vagy akár csak vélelmezhető, hogy őserdő, vagy évszázados öreg erdő állapotban megmaradt természetes erdő.
  • Sürgősen vegye fel a katalógusba azt a 24 erdőt, amelyet korábban már lehetséges világörökségi helyszíneknek jelöltek.
  • Kezdeményezze és koordinálja a nemzeti erdőkatalógus elkészítését, és kerüljön be a katalógusba az összes olyan erdő, amely megfelel a kritériumoknak Románia területén.

A petíció aláírásával bárki hozzájárulhat a Kárpátok erdeinek megvédéséhez.
A Greenpeace világszerte küzd az erdők megmentéséért, és a felelős, fenntartható erdőkezelési módszerek alkalmazásáért, mert erdők nélkül nem maradhat fenn az élet a Földön.
Jegyzetek:
[1] Az őserdők (ancient forest) őshonos fafajokból álló, természetes állapotú erdők, ahol az ökológiai folyamatokat nem zavarta meg jelentős mértékben semmilyen emberi tevékenység.
A FAO (2015) meghatározása szerint: https://www.greenpeace.org/static/planet4-hungary-stateless/2018/10/d3d4dc31-d3d4dc31-ap862e00.pdf
[2] A miniszteri rendelet száma: 1417/2016, angol elnevezése: National Catalogue of ancient and old-growth forests in Romania. 2016. július 11.


 

Friss információk a Greenpeace erdőmentő táborból, a Fogarasi-havasokból

2016. augusztus 17.
A területről és a felmérésről
Most a Cumpăna-völgy nevű területen dolgozunk, ahol egy 150 hektáros erdőt mérünk fel, a közelben egy másik folyó mellett pedig 100 hektárt fogunk feldolgozni.
Az önkéntesek eddig 800 fát vettek fel a térképre, a holtfákat is beleértve. Az uralkodó fafaj a bükk, de van jegenyefenyő, hegyi szil és lucfenyő is.
Faóriások
Az eddig talált legnagyobb fa egy fenyőfa volt, aminek az átmérője 95 cm. A magassági rekorder szintén egy fenyő, ami egészen pontosan 42,2 méter magas.
A csapat
Az első héten 25 önkéntesünk volt Romániából és hat másik országból. Most, a második héten összesen harmincan vagyunk, Romániából, Németországból, Magyarországról, Horvátországból, Szlovéniából, Szlovákiából, Hollandiából és Ausztriából.
Mit csinálnak pontosan az önkéntesek?
Kapnak egy-egy mintaterületet, ahol adatokat gyűjtenek: meghatározzák a fafajokat, megmérik a fák átmérőjét, felveszik a GPS-koordinátákat, megnézik van-e a fán madárfészek vagy valamilyen más állatfaj élőhelye.
Mit csinálunk, ha vége a tábornak?
A felmérés eredményét elküldjük a környezetvédelmi és erdészeti minisztériumnak, hogy a feltérképezett erdő bekerülhessen a nemzeti őserdő és öreg erdő katalógusba, így a továbbiakban állandó és szigorú védelmet kap majd.
Fotók: http://media.greenpeace.org/C.aspx?VP3=SearchResult&VBID=27MZV87OY82HE&SMLS=1&RW=1366&RH=609
Videó: https://www.facebook.com/greenpeace.ro/videos/10154359888384194/