Budapest, 2015. szeptember 11. – A Greenpeace idén tavasszal 8 expedíció során három kontinens leggyönyörűbb és legérintetlenebb tájain vett hó- és vízmintákat. A túraruházatokban gyakran alkalmazott PFC-k mindenütt kimutathatóak voltak. Pedig van más út: a Greenpeace az expedíciókhoz teljesen PFC-mentes öltözéket használt. A vizsgálat eredményeiről szóló Greenpeace-tanulmány a napokban jelent meg.

2015 májusában és júniusában a Greenpeace Európában, Ázsiában és Dél-Amerikában összesen 8 hegyvidéki expedíciót indított. A cél annak a vizsgálata volt, hogy a hegyek havában, tavaiban kimutathatóak-e a per- és polifluorozott vegyületek (PFC-k). A mintákat Chilében, Kínában, Olaszországban, Oroszországban, a svéd–norvég–finn hármas határon, Svájcban, Szlovákiában és Törökországban vették.

A kutatás szomorú eredményt hozott: mind a 8 helyszínen kimutathatóak voltak a PFC-vegyületek nyomai. Azaz ezek a veszélyes vegyületek eljutottak a világ legtávolabbi, érintetlen területeire is. A legmasabb koncentrációt az Alpokban (Svájc), a Magas-Tátrában (Szlovákia) és az Appenninekben (Olaszország) találták.

A PFC-ket többféle módon is felhasználják az iparban, és számos termékben megtalálhatóak. A túraruhagyártó (outdoor) szektor a PFC-k egyik kiemelten fontos felhasználója: ezzel az anyaggal biztosítják a ruhák vízhatlanságát és ellenállását a szennyezésnek.

A PFC-k nagyon lassan bomlanak le, évekig megmaradnak a környezetben, a világ távoli pontjaira is eljutnak. Egyes PFC-k károsítják a szaporodási képességeket, kapcsolatba hozhatóak daganatos megbetegedésekkel, és károsítják a hormonrendszert is.

A Greenpeace által vett összes mintában kimutathatóak voltak úgynevezett rövid láncú PFC-k is. Az ipari vállalatok azt hirdetik, ezek a vegyületek ártalmatlanok. Az outdoor cégek egyre inkább ezekkel váltják ki a korábban használt (hosszú láncú) PFC-ket.

Jelen tanulmány azt bizonyítja be, hogy az illékony PFC-vegyületek (amelyeket az outdoor ipar is használ) a légkörön keresztül eljutnak a Föld legeldugottabb pontjaira, a távoli hegységekbe is. Az outdoor ruházati cégek reklámjaikban a gyönyörű hegyvidékekkel, érintetlen erdőkkel, tiszta havas tájakkal a szabadság és a természetszeretet képét sugallják. Ironikus, hogy eközben ugyanezen cégek tudatában vannak annak, hogy tevékenységükkel veszélyes anyagokat engednek a környezetbe.

A Greenpeace szerint az outdoor cégeknek vezető szerepet kell játszaniuk környezetünk védelmében, és el kell magukat kötelezniük a veszélyes vegyi anyagok kivonása mellett. Ezért elvárjuk, hogy ezek a vállalatok rövid határidőn belül vonják ki a PFC-vegyületek teljes csoportját a gyártási folyamataikból.

Pár nagy cég, akik szintén gyártanak outdoor ruházatot – mint a Puma vagy az Adidas – már a PFC-vegyületek kivonása mellett döntöttek. Kisebb outdoor cégek, többek között a Fjällräven és Paramo PFC-mentes vízálló termékek komplett kollekcióit dobta már piacra. Ezzel szemben az outdoor szektor olyan óriásai, mint a The North Face, a Columbia, a Patagonia vagy a Mammut mindeddig nem vállaltak különösebb felelősséget a káros PFC-vegyületek kivonása terén.

A Greenpeace ezért arra hív minden, a környezetünkért aggódó természetimádót, sielőt, túrázót, sziklamászót, kiránduló családot, hogy csatlakozzon a detox-outdoor.org mozgalomhoz. Kérjük közösen az outdoor cégeket, hogy váltsák ki a mérgező vegyszereket, és állítsák meg Földünk PFC-kkel szennyezését!

A teljes eredeti jelentés angol nyelven: „Footprints in the snow – Hazardous PFCs in remote locations around the globe”

Videó a 8 expedícióról: „The great contaminated outdoors” (2 és fél perc)

Fotók: http://photo.greenpeace.org/C.aspx?VP3=SearchResult&ALID=27MZIFJ61DU72