Az Európai Bizottsághoz fordult a Greenpeace az almásfüzitői hetes vörösiszap-tározóban folyó tevékenységek miatt. A környezetvédők szerint európai jogszabályokat sért a Tatai Zrt. engedélye.

Európai jogsértési eljárás megindítását kezdeményezte a Greenpeace az almásfüzitő vörösiszap-tározókban folyó hulladéklerakás miatt. A környezetvédők az Európai Unió budapesti irodájában átadták az összes szakértői és jogi információt tartalmazó mappát [1] Ambrus Dánielnek, a Képviselet politikai osztályának vezetőjének. Az Európa Pont bejáratánál Greenpeace-aktivisták hordókban megmutatták az almásfüzitői „ipari komposztot” is.

Vetier Márta, a Greenpeace programigazgatója elmondta: „A Tatai Zrt. almásfüzitői engedélye sérti az Európai Unió jogszabályait, ezért erről az Európai Bizottságnál bejelentést tettünk. Az engedélyezés során nem vizsgálták meg kellőképpen, hogy milyen hatása lehet a tározó mellett fekvő, európai szinten védett Natura 2000 területre a veszélyes és nem veszélyes hulladékok keverése és lerakása. Az engedély továbbá számos téves és jogszabálysértő megállapítást tartalmaz.”

A Tatai Zrt. az engedélye szerint évente 132.000 tonna veszélyes hulladékot és 280.000 tonna nem veszélyes hulladékot hordhat az almásfüzitői hetes vörösiszap-tározóra. A nem megfelelően szigetelt tározóból szennyezés szivárog a talajvízbe és veszélyezteti a Budapest ivóvízbázisát is biztosító Dunát.

Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője hozzátette: „Méréseink és a Környezetvédelmi Felügyelőség határozatai is igazolják, hogy az almásfüzitői tározóknál a Duna-part szennyezett. A magyar hatóságok viszont minden bejelentésünk és bizonyíték ellenére tétlenkednek. Nem várhattunk tovább, ezért az Európai Unióhoz fordultunk.”