A Gore-Tex-termékek gyártója úgy döntött, kivonja a veszélyes PFC-ket a sportfelszerelések alapanyagából

Budapest, 2017. február 6. – A Gore-Tex-termékek gyártója, a Gore Fabrics 2023-ra kivonja a veszélyes PFC-vegyületeket a gyártási folyamatából, és helyettük környezetbarátabb, PFC-mentes vízálló technológiákat vezet be – jelentette be a vállalat Európa legnagyobb túrafelszerelési vásárán és kiállításán. [2] A Greenpeace úgy gondolja, a cég mai bejelentése bizonyítja: az outdoor szektor rövid időn belül át tudna állni a veszélyes PFC-k használatáról a környezetbarát technológiák alkalmazására, amennyiben a túrafelszerelés-gyártók hajlandóak felelősen fellépni a környezetünk és mindannyiunk egészsége érdekében.

A Greenpeace 2011 óta tartó Detox kampányának [2] célja, hogy rábírja a textilipari cégeket, hogy kivonják a gyártási folyamataikból a veszélyes vegyületeket. Ezek közül a PFC-k (per- és polifluorozott vegyi anyagok) számítanak az egyik legproblémásabb vegyületcsoportnak, egyes PFC-k ugyanis lassan bomlanak le, és többnek közülük ismert az egészségkárosító hatása. [3] Ezért a Detox Outdoor-kampány 2015-ben a túrafelszerelésekre irányította a figyelmet, amely köztudottan PFC-ket használ a vízhatlan membránok és víztaszító bevonat gyártásánál. A kampányhoz több százezer lelkes outdoorsport-kedvelő csatlakozott a világ minden tájáról, PFC-mentes felszereléseket követelve.

„A Gore Fabrics mai bejelentése óriási mérföldkő a méregmentes jövő felé vezető úton. A cég kötelezettségvállalása nagy lendületet fog adni a PFC-mentes termékek elterjedésének, legyen szó akár vízálló sátrakról, bakancsokról, széldzsekikről vagy túranadrágokról. Mivel ezeknek az anyagoknak egy része hormonkárosító és daganatos betegségek okozója is lehet, kivezetésükkel nem csak a környezetünknek, de a saját egészségünknek is nagyon jót teszünk” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.
A vízhatlan technológiákban piacvezető Gore Fabrics 2020 végére tervezi eltávolítani a környezetvédelmi szempontból aggályos PFC-ket az általános túrafelszerelések [4], 2023 végére pedig a speciális túrafelszerelések [5] vízálló bevonatából is. A cég egyúttal vállalta, hogy új, környezetbarátabb technológiákat fejleszt ki a vízálló membránokhoz és víztaszító bevonatokhoz, egyaránt megvizsgálva a fluormentes és fluortartalmú lehetőségeket is. A Gore Fabrics továbbá ígéretet tett arra, hogy nyilvánosan dokumentálja, hogy semmiféle veszélyes PFC-vegyület nem kerül ki a környezetbe termékei életciklusa alatt.
„Termékeink viselete mindig biztonságos volt, de érzékeljük az említett vegyi anyagok okozta potenciális szennyezéssel kapcsolatos aggályokat, valamint az új, környezetbarátabb technológiák iránti piaci igényt – mondta Berhard Kiehl, a Gore Fabrics fenntarthatósági vezetője – A túrafelszerelés-gyártók termékvezetőjeként a Gore Fabrics örömmel áll az outdoor szektor forradalmi megújításának élére és hajlandó beruházni olyan új technológiák kifejlesztésébe, amelyek mentesek a környezetvédelmi szempontból aggályos PFC-ktől.”
A Greenpeace úgy gondolja, hogy a Gore Fabrics bejelentése gyökeres változást hozhat az outdoor iparágban. Bár még sok jelentős márka – így például a The North Face, a Mammut és a Salewa – továbbra is használ PFC-ket a túrafelszereléseiben, [6] a vízhatlan anyagok egyik legfontosabb gyártójaként számon tartott Gore Fabrics vállalása véget vethet a veszélyes PFC-k használatának az egész szektorban.
Fotók egy korábbi magyarországi Detox Outdoor-demonstrációról, 2016. januárban:
https://www.flickr.com/photos/greenpeacehu/24232715379/in/album-72157661588335314/
Jegyzetek:
[1] A Gore Fabrics honlapján közzétett bejelentése: Célkitűzések és ütemterv a környezetvédelmileg aggályos PFC-k kivonásához (Gore Fabrics’ Goal and Roadmap for Eliminating PFCs of Environmental Concern):  www.gore-tex.com/pfcgoal
[2] Lásd: detox-outdoor.org és greenpeace.org/detox
[3] Állatokon végzett kutatásokból kiderült, hogy egyes PFC-k káros hatással vannak az utódnemzésre, hozzájárulnak a daganatok kialakulásához, és befolyásolják a hormonrendszer működését is. A Greenpeace legújabb vizsgálatában kimutatta, hogy ezek a veszélyes anyagok a Föld legtávolabbi és legérintetlenebb zugaiban is megtalálhatóak. Ugyanis miután a környezetbe kerülnek, az ionikus PFC-k nagyon lassan bomlanak le, hosszú évekig a környezetben maradnak, és szétszóródnak az egész Földön. PFC-ket kimutattak már eldugott hegyi tavak vizében, hosszú láncú PFC-ket találtak már felhalmozódva az északi-sarkvidéki jegesmedvék májában. Hosszú és rövid láncú PFC-ket egyaránt azonosítottak már emberek vérében is. http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Veszelyes-vegyszereket-talalt-markas-turaruhakban-a-Greenpeace/Detox-Outdoor-2016–Kerdesek-es-valaszok/
[4] A cég által előállított vízálló bevonattal ellátott termékek 85%-át érinti.
[5] A cég által előállított vízálló bevonattal ellátott termékek maradék 15%-át érinti.
[6] Lásd további részletekért a Greenpeace Svájc most megjelent „PFC-forradalom a túrafelszerelés-iparágban” című jelentését, amely áttekinti, hol tart az outdoor szektor a veszélyes PFC-k kiiktatásában.  http://www.greenpeace.org/international/PFC-Revolution