Budapest, 2018. április 17. – Az Európai Unió Bírósága mai döntésében kijelentette: a lengyelországi Białowieża-erdőben zajló fakivágások növelése szembemegy az uniós törvényekkel. Ez azt jelenti, hogy be kell fejezni a fakivágásokat az európai síkvidék utolsó őserdejében. A Greenpeace üdvözli a döntést.
2017-ben Jan Szyszko akkori lengyel környezetvédelmi miniszter döntése nyomán az állami erdőkezelő vállalat nehéz fakitermelő gépeket bevetve közel 200 ezer köbméter fát termelt ki az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Białowieża-erdő egy 19 négyzetkilométeres területéről. 30 éve nem zajlott ekkora méretű fakivágás az erdőben.
Lengyel tudósok is felszólaltak már 2015-ben, az erdőkezelési terv módosítási javaslatának napvilágra kerülésekor. [1] Azóta lengyel civilek ezrei több környezetvédő civil szervezettel (például a Wild Polanddel, a Greenpeace Lengyelországgal és a WWF Lengyelországgal) együtt számos alkalommal kiálltak az erdőpusztítás ellen. Békés demonstrációk zajlottak Varsóban és a fakivágások helyszínén, a Białowieża-erdőben is. A civilek többször hetekig a saját testükkel védték a fákat a munkagépektől. A civil társadalom ilyen határozott fellépése nélkül a pusztítás még sokkal nagyobb lett volna.
Az erdő védelméhez Európa más országaiból is csatlakoztak, köztük magyar Greenpeace-önkéntesek is. A Białowieża-erdő védelméért nemzetközi petíció is indult a http://ilovebialowieza.com oldalon [2], amelyet eddig több mint 200 ezren írtak alá, köztük 1500 magyar.
A Białowieża-erdőben zajló fakivágások ügye 2017. júliusban került az Európai Unió Bírósága (EUB) elé. Az EUB már abban a hónapban ideiglenes rendelkezésben szólította fel Lengyelországot a fakivágások leállítására a végleges döntés meghozataláig. A fakivágások felfüggesztése azonban nem történt meg 2017 novemberéig, amikor már az Európai Bizottság is úgy döntött: napi 100 ezer eurós bírságot szab ki a lengyel kormányra, ha folytatódik az erdőpusztítás.
A védett erdő 12 ezer állatfaj otthona – köztük olyan különlegeseké is, mint az európai bölény (Európa legnagyobb szárazföldi emlőse), a hiúz, vagy a háromujjú harkály. A Białowieża-erdő védelme mintegy fél évezredre nyúlik vissza: I. Zsigmond lengyel király már 1538-ban rendelkezett az ott élő európai bölények orvvadászatának tilalmáról.
Jegyzetek:
[1] https://www.nature.com/news/polish-scientists-protest-over-plan-to-log-in-bia%C5%82owie%C5%BCa-forest-1.19428
[2] http://ilovebialowieza.com/

Korábbi sajtóközleményünk a témában:
http://www.greenpeace.org/hungary/hu/hirek/Sajtokozlemenyek/Veszelyben-a-Biaowiea-erd/

Fotók és videók a Greenpeace International médiatárában:
https://media.greenpeace.org/CS.aspx?VP3=SearchResult&VBID=27MZV8R3BQTM2&SMLS=1&RW=1920&RH=957