A méhekre veszélyt jelentő vegyszerek korlátozására szólít fel a Greenpeace

Budapest, 2013. február 18. – A Greenpeace a méhekre veszélyes vegyi anyagok használatának azonnali tilalmára szólítja fel Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert. A Greenpeace követelése egybecseng az európai méhészeti szervezetek álláspontjával; hátterében az európai hatóság [1] és számos kutatócsoport [2] tanulmányainak eredményei állnak.

„Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) január 16-án mutatta be tanulmányát, mely szerint három vegyi anyag igen nagy kockázatot jelent a méhekre [1]. Az ezekkel a szerekkel kezelt magokból a hatóanyag a növény virágporába és nektárjába jut, így veszélyeztetve a méheket. A probléma olyan jelentős, hogy az Európai Bizottság 2013. január 31-én a három agrokemikália használatának korlátozását javasolta a napraforgó-, repce- és kukoricaföldeken [3]. ” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace kelet-közép-európai vegyianyag-szakértője.

A nagyüzemi mezőgazdaság számos módon károsítja a növényeket beporzó állatok életét. Holott, ezek a rovarok kulcsfontosságú szövetségeink: minden harmadik falatunkat az ő munkájuknak köszönhetjük. A méhállomány a világ más részein és Európában is részben összeomlott. Az utóbbi években több jelentős nemzetközi kutatóintézmény [3] jutott arra az eredményre, hogy a méhek pusztulása és a vetőmagok kezelése során használt vegyi anyagok elterjedése között összefüggés van.

„Hazánkban a méhészet igen fontos ágazat. Fazekas miniszter úr felelőssége, hogy nem csak a repce, kukorica és napraforgó termesztésében legyen tilos használni ezt a három vegyszert, hanem mindenhol, ahol nem bizonyított, hogy ártalmatlanok. Hazánkban a méhek még életképesek. Őrizzük meg országunk termékenységének ezt a zálogát!” – tette hozzá Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse.

A Greenpeace arra szólítja fel a Vidékfejlesztési Minisztert, hogy a legfrissebb szakmai vélemények alapján azonnal korlátozza a méhekre veszélyes vegyi anyagokat.

Jegyzet:

1 http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/130116.htm
2 Több vezető kutatóintézet tanulmánya is rámutatott az elmúlt években, hogy a világszerte tapasztalható méhpusztulások, méhkolónia összeomlások mögött a neonikotinoid csávázószerek terjedése áll. Az imidacloprid hatóanyag kockázatait például a Harvard School of Public Health mutatta ki. http://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/colony-collapse-disorder-pesticide
3 http://euobserver.com/environment/118921