Budapest, 2013. november 4. – A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) a mai napon úgy adta át a területeket az új bérlőknek, hogy a hivatalos átadás-átvétel a Kishantosi Vidékfejlesztési Központtal nem történt meg. A hivatal képviselői a mező szélén állva, sietve írták alá az új bérlőkkel a papírokat. A Greenpeace követeli az érvénytelen pályázatok és az esetleges új szerződések azonnali megsemmisítését.

A Greenpeace Magyarország a jogi lehetőségek kiaknázásával is segíti a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ fennmaradását. Véleményünk szerint már maga a pályázati kiírás is megkérdőjelezhető, de a döntések meghozatala, a nyertesek megfelelése a pályázati feltételeknek, az új bérlőkkel kötött szerződések tartalma és sok egyéb ezzel kapcsolatos tény tartalmaz olyan elemeket, amelyek jogszabályoknak való megfelelése erősen vitatható. A Greenpeace Magyarország tiszta viszonyokat és teljes átláthatóságot követel. Ezért felkérjük a Vidékfejlesztési Minisztériumot és az NFA illetékeseit, hogy a döntésüket megalapozó hiteles adatokkal és bizonyítékokkal álljanak ki a nyilvánosság elé.

2013. október 10-én a közérdekű adatok nyilvánosságára hivatkozva a Greenpeace Magyarország hivatalos formanyomtatványon kérvényezte a nyertes pályázatok kiadását az NFA-tól. Ezt az NFA-nak 15 napon belül teljesítenie kellett volna, válasz azonban a mai napig nem érkezett.

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ 21 éve a biogazdálkodás és az ehhez kapcsolódó oktatás hazai fellegvára. A „kishantosi ügy” közérdekűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy néhány hét alatt már 150 szervezet és 5600 magánszemély csatlakozott a Szövetség Kishantosért és a Fenntarthatóságért mozgalomhoz és az általa kezdeményezett nyílt levélhez, melyben követelik a biogazdaság és a népfőiskola fennmaradását. Továbbra is várjuk a csatlakozókat a www.kishantosert.hu weboldalon, mert meggyőződésünk, hogy ezt az ügyet a közösségi értékek védelme mellett elkötelezett emberek fogják megmenteni. A Greenpeace Magyarország kéri a mozgalomhoz csatlakozókat, hogy bátran, de mindig az erőszakmentesség elve mentén cselekedjenek.

A Greenpeace Magyarország továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy fennmaradhassanak azok az értékek, amelyeket a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ képvisel.

További információ:
Rodics Katalin
regionális kampányfelelős

+36 20 479 1916

Háttérinformációk:
Fotók:
ftp://greenpeace.hu
Felhasználónév: sajto
Jelszó: 3e4r5t

Magyar és angol feliratos film Kishantosról:
http://www.youtube.com/watch?v=FG-eigs3itA

Film a november 4-i eseményekről:
http://indavideo.hu/video/Kishantos_es_a_farkasok

Film az október 17-i bevetésről:
http://www.youtube.com/watch?v=i0SZsiDxG7U

Nyílt levél és csatlakozás:
http://kishantosert.hu

„Mentsük meg Kishantost” Facebook-csoport:
https://www.facebook.com/pages/Ments%C3%BCk-meg-Kishantost/168396633353510

A Greenpeace független, energikus és konfrontációra kész környezetvédő szervezet, mely a világ több mint 45 országában kész arra, hogy fellépjen a Föld értékeinek védelmében. Radikális, de teljes mértében erőszakmentes, a legjobb tudományos kutatóintézetekkel működik együtt, tárgyal és lobbizik, ha kell autópályákat, kormányépületeket zár le. Egyik kezével tiltakozik, a másikkal az alternatív megoldásokat mutatja fel. Minden NEM! mellé mond egy IGEN!-t is.