A hús- és szójakereskedelem fokozása további erdőirtásokhoz vezetne az Amazonas-esőerdőben az EU-Mercosur kereskedelmi egyezménytervezet szerint

Budapest, 2017. december 6. – A holland Greenpeace 171 oldalnyi titkos dokumentumot hozott nyilvánosságra a www.trade-leaks.org oldalon [1] a tervezett EU–Mercosur kereskedelmi megállapodásról. A kiszivárogtatott anyagokból kiderül: az egyezmény keretében megemelnék az uniós szója- és marhahúsimportot anélkül, hogy biztosítanák Dél-Amerika – többek között a brazíliai Amazonas – természetes élőhelyeinek védelmét. Az egyezmény így nagymértékben hozzájárulna a klímaváltozást jelentősen fokozó erdőirtásokhoz. A Greenpeace azt várja az Uniótól és a Mercosur-országoktól, hogy a Párizsi egyezményben vállalt kötelezettségeik betartása érdekében a tervezett kereskedelmi egyezmény keretein belül is biztosítsák a hústermelés és -fogyasztás környezeti hatásainak mérséklését.

Az EU és a Mercosur (Dél-amerikai Közös Piac) között tervezett kereskedelmi megállapodás az eddigi legnagyobb volumenű, amit az EU kötne – azok után, hogy a TTIP végül nem jött létre. A tervezett egyezmény tovább növelné az Unióba érkező húsipari termékek és a szójaimport mennyiségét.

  • Az uniós tárgyalók a marhahúsimport 78 000 tonnányi növelését ajánlották fel a Mercosur-országoknak. Megfigyelők várakozásai szerint ez az ajánlat 100 000-130 000 tonnára nőhet. [2] A Mercosur-országok jelenleg mintegy 200 000 tonna marhahúst exportálnak az EU-ba.
  • A Mercosur-országokból az EU-ba érkező legjelentősebb exportcikk a szója, amely az összes export értékének 22%-át adja – döntő többsége ráadásul génmódosított. Az EU-ba érkező szója több mint 94%-a érkezik ezekből az országokból. Az EU Közös Kutatóközpontjának tanulmánya szerint a kereskedelmi megállapodás következtében még tovább emelkedne az Mercosur-országokból behozott szója mennyisége. [3]

Brazíliában az erdőirtás 80%-áért az állattenyésztés tehető felelőssé. [4] Csak a tavalyi év során közel egy svájcnyi területet (37 000 km²) irtottak ki az Amazonas-esőerdőből, ami az ezt megelőző év mértékének háromszorosa.

A most kiszivárogtatott dokumentumok alapján a tervezett EU-Mercosur kereskedelmi megállapodás nincs összhangban az EU Biodiverzitás-védelmi stratégiájával és ezen belül azon törekvésével, miszerint fellép az erdőirtás ellen. [5]

Az Európai Unió és a Mercosur-országok továbbá csatlakoztak a párizsi éghajlatvédelmi egyezményhez, melynek keretében a globális felmelegedés 1,5 °C-ra történő leszorításának érdekében az országok vállalták: 2020-ra felhagynak az erdőirtással.

Az Amazonas-esőerdő további pusztítása még inkább súlyosbítaná a klímaváltozást. Amennyiben az erdőirtás mértéke eléri a 20%-ot, az Amazonas ökoszisztémája összeomolhat. Most 17-18%-nál járunk. [6]

A brazil kormány már szétzilálta a környezeti [7] és emberi jogi garanciákat [8], és leszállította a környezeti bűncselekményekre vonatkozó bírságok összegét. [9] Így várhatóan az erdőirtás tendenciái csak tovább romlanának az EU-Mercosur kereskedelmi megállapodással.

A tervezett egyezmény alapján a Mercosur-országok folyamatosan megszeghetnék az uniós egészségügyi és növény-egészségügyi szabályozást. A kiszivárogtatott dokumentumok egészségügyi és növény-egészségügyi fejezeteiben (a www.trade-leaks.org oldalon a 2. dokumentum), valamint a kereskedelem technikai akadályairól szóló fejezetben ugyanis nem szerepel az elővigyázatosság elve (a www.trade-leaks.org oldalon a 3. dokumentum).

„A tavalyi év volt minden idők legmelegebbike, és valószínű, hogy 2017 is az első három legmelegebb év között lesz. A globális klímaválság kellős közepén bármi olyan döntés, ami tovább veszélyezteti a Föld klímáját, megengedhetetlen. Az Amazonas-esőerdő hatalmas szén-dioxid-elnyelő képességével bolygónk egyik legjelentősebb szénraktára, sokan a Föld tüdejeként is emlegetik. Az őserdő további pusztításával visszafordíthatatlan károkat okozhatunk bolygónk ökoszisztémájában, amivel saját és gyermekeink életét is veszélybe sodorhatjuk” – tette hozzá Nyitray Dániel, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.

Jegyzetek:

[1] www.trade-leaks.org

[2] https://www.pressreader.com/uk/the-scotsman/20171121/282140701679491

[3] https://www.greenpeace.org/static/planet4-hungary-stateless/2018/10/1e2f81be-1e2f81be-lbna28200enn.pdf

[4] https://www.greenpeace.org/static/planet4-hungary-stateless/2018/10/1e2f81be-1e2f81be-lbna28200enn.pdf

[5] Az európai kormányok és az Európai Parlament négy évvel ezelőtt intézett felhívást a Bizottsághoz az Erdőirtásra vonatkozó uniós cselekvési terv kidolgozására. A kérést több kormány is megismételte a 2015-ös Amszterdami nyilatkozatban, valamint a 2017. októberi Mezőgazdasági Miniszterek Tanácsának ülésén. Az Európai Parlament ismételten felvetette a kérdést 2017 áprilisában a pálmaolajról és az erdőirtásról szóló állásfoglalásban.

[6] http://amazonwatch.org/work/climate-change-and-the-amazon-rainforest

[7] https://news.mongabay.com/2017/10/temer-offers-amnesty-erasing-up-to-2-1-billion-in-environmental-crime-fines/

[8] https://www.globalwitness.org/en/campaigns/environmental-activists/defenders-earth/

[9] https://news.mongabay.com/2017/10/temer-offers-amnesty-erasing-up-to-2-1-billion-in-environmental-crime-fines/