Biztos, hogy jó irányba haladunk?

Budapest, 2014. április 3. – Greenpeace-aktivisták ma látványos demonstrációval tiltakoztak Magyarország egyre nagyobb mértékű energetikai kiszolgáltatottsága ellen. Hazánk olaj- és gázfüggősége jelenleg közel 80%-os, az aláírt paksi megállapodással villamosenergia-termelésünk függősége a 2030-as években szintén megközelítheti a 80%-ot. A közeledő választások tétje a paksi beruházás megállítása, hiszen a kormány – a Parlament és a nyilvánosság kihagyásával – rohamtempóban megállapodott az orosz állammal a paksi hitelszerződésről.

Az orosz import aránya a teljes importban (%)

Miközben az Európai Unió az ukrán válság kapcsán minden erőt bevet az oroszoktól való energiafüggőség minimalizálására, hazánk kormánya egyre szorosabban köt minket Oroszországhoz. Az orosz sajtóból értesülhettünk, hogy a kormány aláírta a kormányközi hitelszerződést, mely lehetővé teszi a paksi atomerőmű bővítését.

„Ez ma Magyarország legfontosabb környezetvédelmi és gazdasági kérdése, és valójában az évszázad legrosszabb beruházása. A kormány elsietve, a nyilvánosság, a Parlament tájékoztatása nélkül döntött, pedig nagyon komoly kritikák merültek fel, és léteznek valós alternatívák. Az atomenergia a múlt, a megújuló energia a jövő” – mondta Bozsó Brigitta, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.

Az energiatakarékosságban és -hatékonyságban óriási lehetőségek rejlenek [1], a megújulóknak már most versenyképes az áruk. [2] A majdnem totális függés helyett választhatnánk az energiafüggetlenséget is [3], az országot 75%-ban tiszta energiával látva el. A vasárnapi választások tétje az is, hogy a szavazók áldásukat adják-e a kormány indoklást nélkülöző, múlt századi energiapolitikájára. „Az elmúlt négy év alatt ígéreteken kívül semmi nem történt a megújuló energiaforrások terén, ami súlyos hátrányt jelent Magyarország számára” – tette hozzá Bozsó Brigitta.

Az ukrán válság miatt az EU komoly szankciókat helyezett kilátásba, és több ország felülvizsgálta Oroszországgal való gazdasági kapcsolatait. Csehország, Finnország, Svédország, Nagy-Britannia is visszalépnek a Roszatommal való együttműködéstől. Úgy tűnik, Magyarország az egyetlen, aki fenntartás nélkül szorosabbra fűzi függését Oroszországtól. „Biztos, hogy jó irányba haladunk?” – teszi fel a költői kérdést a Greenpeace.

Háttérinformációk elérhetőek itt.

Fotók az akcióról:
https://www.flickr.com/photos/greenpeacehu/sets/72157643351271204/

További információ:
Bozsó Brigitta
klíma- és energiakampány-felelős
[email protected]

06 20 479 2009

Sajtókapcsolat:
Schmidt Hajnalka
[email protected]

06 20 525 3500

Jegyzetek
[1] http://www.piacesprofit.hu/klimablog/fenntarthato_fejlodes/paks-2-felebol-az-osszes-magyar-rezsije-felezodhetne/

[2] https://www.greenpeace.org/static/planet4-hungary-stateless/2018/10/6b5058d6-140403_orosz_import.jpg

[3] http://www.greenpeace.org/hungary/hu/publikaciok/Progressziv-EnergiaForradalom-2011-Magyar/