Bázel – Budapest, 2013. április 23. – A Greenpeace is részt vesz a Syngenta agrár-vegyipari óriáscég mai, éves közgyűlésén Svájcban. Célunk, hogy felhívjuk a részvényesek figyelmét a cég globális méhpusztulásban játszott szerepére. Az Európai Bizottság múlt hónapban tett javaslatot a Syngenta és a Bayer méhgyilkos vegyszereinek tilalmára.

Tömöri Balázs a Greenpeace kampányfelelőse elmondta: „Aktivisták és méhészek ezekben a percekben erőszakmentes demonstrációt tartanak a részvényesek gyűlésének helyszíne előtt. Eközben a Greenpeace és az Európai Méhész Koordináció képviselői a Syngenta elnökségét szembesítik a küszöbön álló európai vegyianyag korlátozás a cég hírnevét és pénzügyi helyzetét is érintő kockázatairól.”

Április 29-én az EU tagállamok képviselői az Európai Bizottság által javasolt három, méhekre leginkább veszélyes szer korlátozásáról szavaznak (a Syngenta tiametoxámjáról és a Bayer  imidaklopridjáról és klotianidinjáról). Az előző ülésen a tagországok többsége támogatta a korlátozást, de annak érvénybe lépéséhez szükséges minősített többség nem alakult ki. A tilalom már 2013 júliusában hatályba léphet, ha a tagállamok képviselői támogatják azt, de az Európai Bizottság is életbe léptetheti, ha a tagállamok körében nem alakulna ki minősített többségű támogatás. Az agro-vegyipar óriási erőket mozgósító lobbizásba kezdett, hogy elkerülje a tilalmat és megvédje a méhpusztulás árán szerzett profitját.

Francesco Panella, az Európai Méhész Koordináció szóvivője elmondta: “Ez a tilalom egy pozitív lépés a méhek, beporzók, az élelmiszernövényeink és a gazdálkodás védelme érdekében. A neonikotinoidok mérgezőek a környezetre és hosszú távú szennyezést jelentenek vizeink és a talaj számára. Széleskörű felhasználásuk – különösképpen kivételesen erős idegméreg hatásuk – miatt jelentősen hozzájárulnak a méhpopuláció drámai gyengüléséhez és a beporzók fogyásához.”

A magyar helyzettel kapcsolatban Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse elmondta: „A Vidékfejlesztési Minisztérium úgy tesz, mintha hazánkban nem lenne érvényes az a közel száz, ezen anyagok veszélyességét bizonyító nemzetközi kutatás. Szomorú, hogy országunk a nemzetközi agrár-vegyipari cégek véleményét átvéve nem támogatja a hazai beporzók és méhészek megvédését olyan kártevők elleni küzdelemre való hivatkozással, melyek ellen más, akár vegyszermentes módszerekkel is eredményesen lehet védekezni.”

A Greenpeace közelmúltban magyarul is nyilvánosságra hozott „Méhpusztulás – Az európai beporzó rovarokat és a mezőgazdaságot fenyegető veszélyek” című tudományos összefoglalója bemutatta, hogy a méhpusztulásnak számos oka van, mint például a klímaváltozás, betegségek és élősködők terjedése, de a nagyüzemi mezőgazdaság és az általa használt vegyszerek is jelentős szerepet játszanak benne. Az összefoglaló hét, méhgyilkos vegyszert azonosított, amelyeket mihamarabb be kell tiltani.

Az egyedüli hosszú távú megoldást a vegyszerintenzív nagyüzemi mezőgazdaságról az ökológiai gazdálkodásra való áttérés jelenti.

Április 17-én Greenpeace aktivisták egy hatalmas “A Syngenta vegyszerei elpusztítják a méheket” feliratú transzparenst raktak ki a svájci székhelyű, a világ egyik legnagyobb vegyszergyártó cégének nemzetközi központjára.