Budapest, 2013. december 2. – A Greenpeace üdvözli, hogy tegnap három rovarölő szer korlátozása lépett életbe az Európai Unióban. Ez nemcsak a méhek és méhészek miatt létfontosságú, hanem azért is, mert minden harmadik falat ételünket a beporzó rovaroknak köszönhetjük.

A Greenpeace által megnevezett hét méhgyilkos rovarölő szer közül három korlátozása december 1-től, egy továbbié 2014. március 1-től lép életbe, három pedig 2014-ben is felhasználható marad. Ezért a zöld szervezet arra kéri az európai és a hazai döntéshozókat, hogy a beporzók védelmében folytassák a forgalomban lévő növényvédő szerek kockázatának felülvizsgálatát, és a méhekre veszélyes összes anyag betiltását.

2013 őszén a Greenpeace, a Védegylet és számos más, az európai agráriummal, a méhek és a környezet védelmével foglalkozó szervezet megalapította az Európai Méhek és Mezőgazdaság Megmentéséért elnevezésű szövetséget. A szövetség a méhgyilkos vegyszereket előállító és forgalmazó cégek közül a Syngenta, a Bayer és a BASF agrovegyipari óriásokat jelölte a „2013 legfelelőtlenebb cége” díjra, hiszen ezek a vállalatok még a méhek védelmében fellépő Európai Bizottságot is beperelték a méhgyilkos vegyszereik „megmentése” érdekében.

A jelöltekre a PublicEye.ch oldalon lehet szavazni, a díjat pedig a davosi Világgazdasági Fórum ideje alatt adják át a legtöbb szavazatot kapó vállalatoknak. A Greenpeace és a Védegylet arra kéri a méheket, méhészeket, élelmünket és a mezőgazdaság védelmét fontosnak tartó embereket, hogy szavazatukkal segítsék hozzá a méhgyilkos vegyszerek gyártóit a „2013 legfelelőtlenebb cége” díjhoz. http://publiceye.ch/en/case/syngenta-bayer-basf/

„Az Európai Bizottság által megalkotott jogszabály fontos, de nem elégséges lépés a méhek védelmében. Amellett, hogy további méhgyilkos vegyszerek vannak még forgalomban, a nagyüzemi mezőgazdaság is számos veszélyt rejt a méhek számára. Az emberiség saját érdeke, hogy olyan módon termeljünk élelmiszert és műveljük a földjeinket, hogy a beporzókat ne veszélyeztessük” – mondta Tömöri Balázs, a Greenpeace agrárkampány-felelőse.

További információ:
Tömöri Balázs
agrárkampány-felelős
Greenpeace Magyarország
mobil: 06 20 469 69 09
e-mail: [email protected]

Háttérinformáció:
A Greenpeace „Méhpusztulás – Az európai beporzó rovarokat és a mezőgazdaságot fenyegető veszélyek” című tudományos összefoglalójában megnevezett rovarölő szerek közül az imidakloprid, a klotianidin, a tiametoxám és a fipronil használatát korlátozta az Európai Bizottság az idei év során. Az első három vegyszer a neonikotinoidok közé tartozik, melyeket leggyakrabban vetőmagok kezelésére, vagyis csávázószerként használnak. Ezekről egyre több tudományos kutatás igazolta, hogy a vetőmagról felszívódnak a növénybe, és kockáztatják a beporzók, a méhek egészségét. Emellett a vetés során megmozgatott vetőmagokról leporló vegyszert a szél a közeli méhlegelőkre szállíthatja, mely akár jelentős méhpusztulással járhat.

A méhgyilkos rovarölő szerek betiltásával kapcsolatos legfontosabb események időrendben:

 • 2012-ben a növekvő lakossági aggodalomra reagálva az Európai Bizottság felkérte az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatalt, hogy értékelje újra három neonikotinoid rovarölő szer kockázatát a méhekre és más beporzókra nézve.
 • 2013. január 16-án az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) nyilvánosságra hozta jelentését, melyben a három rovarölő szer korlátozását javasolta méheknek vonzó növénykultúrák esetében. Emellett felhívták a figyelmet arra is, hogy adat- és információhiány miatt nem tudták felmérni a következőket: 1. milyen további kockázatok állnak fenn a földterületen a csávázószerrel kezelt vetőmagból kinövő haszonnövényt követő növénykultúrákban, 2. milyen kockázata van a növények sarjadási cseppjeinek méregtartalmának a háziméhtől eltérő beporzókral és más élőlényekre a halálosnál kisebb dózissal való találkozás kapcsán. http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/130116.htm
 • 2013 tavaszán az Európai Bizottság 2 éves korlátozást javasolt az érintett három rovarölő szer méhek számára vonzó növénykultúráiban, melyről a tagállamok két alkalommal is állást foglaltak. Mindkét alkalommal (március 15. és április 29.) a tagállamok többsége támogatta a korlátozást, de mivel minősített többséget nem sikerült elérni, ezért az Európai Bizottságra szállt vissza végső döntés meghozatalának lehetősége.
 • Május 24-én az Európai Bizottság az EFSA-jelentést és a többségi tagállami támogatást követően megalkotta a korlátozást, mely idén december 1-től lép életbe.
  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:139:0012:0026:HU:PDF
 • Május 27-én hozta nyilvánosságra az EFSA a fipronil méhekre és más beporzókra jelentett kockázatainak friss értékelését.
  http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/130527.htm
 • Augusztus 14-én a svájci Syngenta megtámadta a méhek védelmében fellépő Európai Bizottságot az Európai Bíróságon, melyhez a Bayer is csatlakozott.
  http://www.europeanvoice.com/article/2013/august/syngenta-challenges-eu-pesticide-ban/78075.aspx
 • November 5-én a BASF bejelentette, hogy az Európai Bírósághoz fordult a méhgyilkos fipronil uniós tilalma miatt – szintén az Európai Bizottság ellen.
  http://www.basf.com/group/pressrelease/P-13-502
 • December 1-jén lép életbe a három neonikotinoid (tiametoxám, klotianidin, imidakloprid) korlátozása.
 • 2014 február végéig használhatóak fel a fipronillal kezelt vetőmagok.