Budapest, 2021. október 14. – A Greenpeace és a HVG szervezésében Magyarországon először ültek le beszélgetni miniszterelnök-jelöltek napjaink legégetőbb környezeti kérdéseiről. Az esemény egyértelművé tette, hogy a klíma- és ökológiai válság elleni politikai cselekvés mára megkerülhetetlenné vált, 2021-ben nincs felelős politikus hiteles zöld program nélkül. A környezetvédelmi szervezet bízik benne, hogy a vita második fordulójára is sor tud kerülni, ahol az előválasztásból győztesen kikerülő ellenzéki és a Fidesz által megjelölt miniszterelnök-jelölt mérheti össze zöld elköteleződését a nagy nyilvánosság előtt.

Fotó: Fazekas István / HVG

Az előválasztás második fordulójában ringben maradt miniszterelnök-jelöltek napjaink legégetőbb környezetvédelmi kérdéseit vitatták meg a Greenpeace és a HVG szervezésében rendezett, online követhető beszélgetésen október 14-én, amelyet több mint 50 000 ember követett élőben. A közel egy órás vitával a szervezők lehetőséget kívántak adni a választóknak arra, hogy megismerjék a jelöltek hozzáállását, terveit, vállalásait a környezet- és természetvédelem legfontosabb kérdéseiről. Tudósok egybehangzó véleménye szerint ugyanis 2030-ig tudunk érdemben cselekedni ahhoz, hogy elkerüljük a klíma- és ökológiai válság katasztrofális hatásait. A 2022-es választáson hatalomra kerülő kormány pedig ennek az időszaknak a felében fog kormányozni. 

„​Történelmi pillanat volt, hogy ez a vita létrejött, közérdek, hogy a legmagasabb szinteken vitázzunk a környezet- és természetvédelemről. Bízunk benne, hogy Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök – amennyiben ő lesz a Fidesz miniszterelnök-jelöltje a következő választáson – is nyitott lesz egy hasonló vitára. Így a 2022-es országgyűlési választáson minden szavazónak lenne esélye megismerni az összes miniszterelnök-jelölt zöld programját, és lehetősége nyílna arra a jelöltre szavazni, aki a legjobban fogja képviselni Magyarország és a közös jövőnk érdekeit” – nyilatkozta Mező János Bálint, a Greenpeace Magyarország igazgatója.

Mindkét jelölt kijelentette, hogy kormányra kerülése esetén lenne az országnak környezetvédelmi minisztériuma, és szóba került, hogy a környezet- és természetvédelmi hatóságoknak újra vissza kell kapniuk korábbi, a politikai vezetéstől független döntéshozatali státuszukat is. 

A vitán hangsúlyos szerepet kaptak az energiakérdések. Szó volt a Mátrai Erőmű kivezetéséről, a Paks II. beruházás leállításáról, és az ország szén-dioxid kibocsátásának csökkentéséről. 

Mindkét jelölt kiemelt szerepet tulajdonított az energiahatékonysági beruházásoknak, és megismerhettük a jelöltek eltérő elképzeléseit a klímabarát megoldásokra való átállás költségeinek megfizetésére vonatkozóan.

A több mint 13 000 magyar idő előtti halálát okozó légszennyezettség csökkentése is kiemelt szerepet kapott a vitán, és kiderült, hogy melyik jelölt miként tenne a tisztább fűtési módok és a tiszta közlekedés elterjedéséért, a közösségi közlekedés fejlesztéséért. 

Szóba került még a hulladék csökkentését célzó betétdíjas rendszerek bevezetése és a körforgásos gazdálkodásra való áttérés fontossága, amely a klíma- és ökológiai válság szempontjából jobb alternatívát jelent a jelenlegi egyszer használatos kultúrát és fogyasztást ösztönző gazdaságnál.

A beszélgetésben időhiány miatt nem került sor számos fontos témára, mint amilyen például a természeti értékeink megóvása, a vegyszerintenzív nagyipari mezőgazdaság kiváltásának szükségessége, vagy falvaink, városaink klímaadaptációjának módja, nagytavaink és vizes élőhelyeink védelme. A Greenpeace reméli, hogy a választási kampány hátralevő részében, a befutó ellenzéki, valamint a Fidesz által megnevezett miniszterelnök-jelölt között további vitákra fog sor kerülni, ahol ezek a témák is megfelelő súlyt kaphatnak. A környezetvédő szervezet a pártok minden erre irányuló törekvését támogatja.